nieuws

Rechter stelt vonnis moskeemoord Vlaardingen uit

toga
toga
ROTTERDAM - De rechter heeft vandaag nog geen vonnis geveld tegen de verdachten van de moord in de Emmastraat in Vlaardingen. Eerst moet er nader onderzoek komen naar de vrouwelijke verdachte.

Een echtpaar staat terecht voor het doodschieten van een man in februari van dit jaar. Justitie had 10 jaar cel geëist tegen Semra K. voor het vermoorden van haar minnaar, na het vrijdaggebed bij de moskee. Haar echtgenoot Mahmut B. zou de vrouw hebben gedwongen de moord te plegen. Tegen hem was 18 jaar cel geëist.
De rechter weet niet of Semra volledig ontoerekeningsvatbaar is en wil nader onderzoek in het Pieter Baan Centrum(PBC). Deskundigen hadden gezegd dat de vrouw geen straf moest krijgen omdat zij onder druk van haar man stond. Zij was voor de moord mishandeld, bedreigd en verkracht door Mahmut B.

Kritiek op deskundigen

De rechter vindt dat de deskundigen, een psycholoog en een psychiater, teveel zijn uitgegaan van het verhaal van Semra. Volgens de rechter staat niet vast dat alles klopt wat zij heeft gezegd over de bedreigingen en mishandelingen. Ook is onduidelijk of de vrouw een aangeboren stoornis heeft.
Omdat beide zaken nauw samenhangen is er ook nog geen vonnis uitgesproken tegen Mahmut B. De rechter wil wachten totdat de uitkomsten van het onderzoek naar Semra bekend zijn.
Bij het PBC bestaat doorgaans een wachtlijst. De opname duurt zeven weken en daarna hebben de deskundigen nog zes weken de tijd om een rapport op te stellen. Het zal dus zeker drie maanden duren voor het onderzoek klaar is en de rechtszaak kan worden hervat.