nieuws

Rotterdamse musea mogen makkelijker kunst verkopen

ROTTERDAM - De Rotterdamse regels voor het verkopen van kunst worden versoepeld. Als een museum een deel van de collectie verkoopt, hoeft de opbrengst niet langer alleen naar nieuwe kunstaankopen te gaan.
Het geld mag ook worden besteed aan restauratie van kunstwerken, aan het klimaat in een museum of aan het digitaliseren van de collectie. Wethouder Laan van cultuur zegt dat het geld dat wordt verdiend met verkoop niet mag worden besteed aan personeel of de energierekening.
Over het 'ontzamelen' van kunstwerken ontstond begin dit jaar veel ophef. Aanleiding was een plan van het Wereldmuseum om de Afrikacollectie te verkopen om zo de bezuinigingen te overleven. Gevreesd werd dat het culturele erfgoed van Rotterdam te makkelijk van de hand zou worden gedaan.
De verschillende musea in Rotterdam hebben ongeveer een miljoen kunstwerken in hun bezit. Het gaat om schilderijen, prenten, beeldhouwwerken en mode. Volgens Rotterdam wordt het beheer van kunst steeds duurder en kan de collectie niet eeuwig blijven groeien.
Als een museum een gift van een particulier wil doorverkopen is uitdrukkelijke toestemming van de betrokkenen nodig. De gemeenteraad van Rotterdam zal volgende maand definitief instemmen met het voorstel van wethouder Laan.
Foto: een van de werken van het Wereldmuseum