nieuws

Excelsior boekt nipte overwinning in Tilburg

ROTTERDAM - Excelsior heeft de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop winnend afgesloten. De Kralingers boekten een knappe overwinning op bezoek bij Willem II: 0-1. In de eerste helft nam Lars Veldwijk de enige treffer van het duel voor zijn rekening. Door de zege stijgt Excelsior naar de gedeelde zesde plaats.
Al vanaf het eerste fluitsignaal was het een wedstrijd waarin beide teams het elkaar niet makkelijk maakten. Excelsior nam het heft in handen, maar verder dan een aantal corners kwam het niet. Langzaam zag het dan ook de thuisploeg het initiatief overnemen. Dat resulteerde na ruim twintig minuten in de eerste kansen voor Willem II, maar Bruno Andrade en Niek Vossebelt hadden het vizier niet op scherp staan.
Niet veel later kon ook de eerste mogelijkheid van Excelsior worden genoteerd. Het knappe schot uit de draai van Adil Auassar verdween echter over het doel van Willem II-keeper Ruud Swinkels. Onder toeziend oog van ruim 9200 toeschouwers ging het over en weer in het Koning Willem II Stadion, maar toch waren het de Rotterdammers die het meest aanspraak maakten op de voorsprong. Na een half uur was Lucas Woudenberg dichtbij, maar hij schoot net voorlangs.
Terwijl Willem II net bezig was met het opvoeren van de druk, was het de club uit Rotterdam dat vijf minuten voor rust toesloeg. Lars Veldwijk stuitte in eerste instantie nog op Swinkels, maar was in de rebound wel trefzeker: 0-1. Nog voor het verstrijken van de eerste helft had Excelsior eigenlijk de voorsprong moeten verdubbelen. Kevin Vermeulen faalde echter en schoot over het vijandelijke doel.
Na de thee heerste hetzelfde spelbeeld in Tilburg. Willem II kwam weliswaar beter uit de startblokken, maar kon het veldoverwicht niet omzetten in kansen en doelpunten. Excelsior verzuimde er vervolgens in waar het dit seizoen wel vaker niet in weet te slagen; namelijk het maken van verkeerde keuzes. Zo ontsnapte Lars Hutten tegen zijn voormalige werkgever en kreeg hij de kans om te scoren, maar hij schoot te snel.
Aan de andere kant meldde de thuisploeg zich steeds veelvuldiger voor het doel van Jordy Deckers. Zo waren en Andrade en Ruud Boymans gevaarlijk met een respectievelijk afstandsschot en kopbal, maar zij konden het net niet laten bollen. De druk op Excelsior werd vervolgens groter en groter. Een kwartier voor tijd probeerde Renan Zanelli het met een pegel en ook Robbie Haemhouts probeerde het. Twee keer stond Deckers in de weg.
In de slotfase ontpopte Deckers zich definitief tot de held van Excelsior nadat hij eerder deze week nog de schlemiel was in het verloren bekerduel met PEC Zwolle. Zo keerde hij pogingen van van Terrell Ondaan en Boymans en kreeg hij bovendien hulp van de paal en lat op inzetten van Andrade en opnieuw Boymans. Gescoord werd er echter niet meer, waardoor Excelsior de eerste competitiehelft afsluit met een belangrijke uitzege in Tilburg.

Scoreverloop

0-1 39' Veldwijk

Opstelling Excelsior

Deckers; Karami, Van Diermen, Fischer, Woudenberg; Kruys, Hutten (78' Kalisse), Auassar; Vermeulen, Veldwijk en Botaka.