nieuws

Van Hanegem begrijpt boosheid Koeman niet

ROTTERDAM - Willem van Hanegem begrijpt niet dat Ronald Koeman teleurgesteld is in de KNVB. De trainer van Feyenoord werd gepolst om assistent te worden van Guus Hiddink, die na de zomer naar verluidt het roer overneemt van bondscoach Louis van Gaal. Koeman acht zichzelf echter capabel genoeg om het alleen te doen.
'Als Hiddink mij nu vraagt om assistent te worden, dan zeg ik "ja". Dat heb ik met Advocaat ook gedaan,' zegt Van Hanegem over de kwestie. 'Natuurlijk kun je zeggen dat Ronald nu een lange trainersloopbaan heeft en hij in 1998 al een keer assistent is geweest, maar dat was alleen omdat Hiddink een goede vriend was. Dat had op dat moment niets te maken met de kwaliteiten van Koeman als trainer. Het was om hem te begeleiden in zijn trainersloopbaan.'
Volgens de voormalig trainer van onder andere Feyenoord en Sparta zou het voor Koeman geen slechte optie zijn om eerst aan de zijde van Hiddink te werken. 'Ik denk dat het een goede samenwerking kan zijn. Je werkt dan twee jaar samen met een trainer die gepokt en gemazeld is en daarna ben je zelf bondscoach. Iedereen weet heus wel dat Koeman het ook wel alleen met zijn staf kan, dus daar hoeft hij zich niet druk om te maken,' vervolgt De Kromme.

Sparta

Zelf had Van Hanegem bijna opnieuw aan de slag gegaan als trainer. De oefenmeester was bij Sparta kandidaat om de vorig jaar ontslagen Michel Vonk in de laatste fase van het seizoen op te volgen. 'Toen wilde ik er instappen. Ik hoefde geen cent, maar als we zouden promoveren wilde ik een bonus hebben en dat is een heel reëel iets. Het vervelende is dat er ook mensen waren die goede kennissen zijn van Henk ten Cate, dus toen hoorde ik ineens dat hij het was geworden. Eigenlijk met hetzelfde idee,' vertelt hij in de voetbaltalkshow FC Rijnmond.
Sparta gaat mogelijk wederom op zoek naar een nieuwe trainer. De laatste drie wedstrijden zwaaide Arjan van der Laan als interim-trainer met de scepter op Het Kasteel, maar het is onduidelijk of de onervaren coach ook tot aan het einde van het seizoen eindverantwoordelijke blijft. Van Hanegem heeft daar in ieder geval geen oren naar. 'Dat is te lang en daar heb ik geen zin in. Ik heb één keer gezegd dat ik het zou willen, maar je moet niet aan de gang blijven.'

Verjaardagscadeau

De oud-international houdt zich ook nog steeds bezig met de ontwikkelingen rondom een eventueel nieuw stadion van Feyenoord, een proces dat voorlopig weinig vooruitgang kent. 'Ze moeten nu eens met de supporters, de betaald voetbalorganisatie en de amateurtak één kant op proberen te gaan. Als ik over een paar maanden 70 word, dan zou dat voor mij het mooiste cadeau zijn. Dat ze allemaal maar één belang hebben: en dat is de club Feyenoord. Het cadeau zal wel in het water vallen, maar ik wilde het toch zeggen,' aldus Van Hanegem.