nieuws

NS bang voor nóg meer agressie

ns trein station Rotterdam Fotografie Roald Sekeris
ns trein station Rotterdam Fotografie Roald Sekeris
ROTTERDAM - De NS en de spooorwegvakbonden vragen bij minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om meer aandacht voor de agressie in treinen en op stations. Zij zijn bang dat die verder zal toenemen als de Spoorwegpolitie straks wordt opgenomen in de Nationale Politie.
De agressie op en rond het spoor is ook in Rotterdam al jaren een punt van zorg. Vorig jaar sloegen de vakbonden al alarm toen ze constateerden dat het ziekteverzuim onder het veiligheidspersoneel opliep tot een kwart.
Brandbrief
Die agressie is dit jaar weer flink toegenomen, constateert NS-directeur Thijssen in een brandbrief. Al in de eerste elf maanden komen de getallen ruimschoots uit boven die van heel 2012. Volgens de brief lopen elke maand dertien spoormedewerkers letsel op.
Sociale veiligheid
Thijssen constateert dat nu al langer duurt voordat de politie in actie komt als er in een trein of op een station iets aan de hand is. Zij legt uit dat de NS zelf al veel doet aan sociale veiligheid, zoals op het nieuwe station Rotterdam Centraal waar honderden opvallende camera's hangen. Van Opstelten vraagt ze te beloven dat de politie alert zal blijven op de agressieproblemen bij het spoor.