nieuws

Student start project tegen vereenzaming ouderen

ROTTERDAM - Deze periode van Kerst en Oud & Nieuw is voor veel mensen synoniem voor gezelligheid, maar voor veel ouderen is het een tijd van schrijnende eenzaamheid. De 24-jarige Tim Kind trekt zich dat aan en heeft 'Tijd voor een Oma' opgericht. Hij zorgt ervoor dat studenten op bezoek gaan bij eenzame ouderen.
“Ik ben in 2008 begonnen als huishoudelijke hulp”, vertelt de 24-jarige student aan de Erasmus Universiteit. “Je zag dat ouderen meer behoefte hadden aan gezelschap, dan aan iemand die ze hielp met schoonmaken. Daarom heb ik besloten om dit project te starten. Van Humanitas krijg ik de kans.”

Verborgen vereenzaming

“De vereenzaming van ouderen is vaak verborgen”, vervolgt Tim. “Natuurlijk kunnen we niet de volledige vereenzaming van ouderen een halt toeroepen. Dit initiatief is heel kleinschalig, maar voor de ouderen die we helpen maken we het verschil.”

Inspiratie

De grote inspiratie achter 'Tijd voor een Oma' is de 91-jarige Jan van der Klaauw. "Ik ben trots dat Tim dit initiatief is gestart", zegt de senior. "Voor eenzame ouderen is dit een uitkomst. Van zo'n bezoekje krijg je veel energie."
"Ouderen moeten zichzelf kunnen zijn", besluit Tim. "Als je je verhaal niet meer kwijt kunt, ben je geen mens meer."
Studenten die zich willen aansluiten bij het project kunnen via Facebook in contact komen met het project.