nieuws

Verdachte dodelijk ongeluk doet mee aan Dakar rally

ROTTERDAM - De man die door justitie wordt verdacht van het veroorzaken van een dodelijk ongeluk aan de voet van de Van Brienenoordbrug, neemt over twee weken deel aan de Dakar Rally. De rechtszaak tegen de 50-jarige Mike van E. uit Mookhoek is nog niet begonnen omdat het onderzoek nog niet is afgerond.
Bij het ongeluk op 15 april 2012 kwam een 76-jarige Rotterdamse om het leven. Haar 53-jarige dochter raakte zwaargewond.

Onbestaanbaar
Andere automobilisten raakten gewond, omdat zij moesten uitwijken. Eén van hen vindt het onbestaanbaar dat Van E., als teammanager en als bijrijder, meedoet aan de autorally.
‘’Ik vind het sowieso al vreemd dat hij zijn rijbewijs heeft teruggekregen. Ik ben het vertrouwen in het rechtssysteem volledig verloren,’’ aldus de Rotterdammer, die nog dagelijks door nek- en rugletsel de gevolgen ondervindt.
Ook de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) vindt het niet gepast dat de verdachte eerder dit jaar in de Silk Rally reed en nu weer in een auto stapt. “Dat is niet alleen ongepast, maar ook slecht voor het imago van de rallysport,’’ aldus KNAC-directeur Staal.
Politiek
De PvdA en de VVD in de Tweede Kamer gaan niet op het specifieke ongeluk in. Hun woordvoerders vinden wel dat verdachten die betrokken zijn bij dit soort ongelukken zich terughoudend moeten opstellen.
De VVD bracht al eerder als suggestie in dat wellicht het Openbaar Ministerie en de rechter aan het slachtoffer moeten vragen welke voorwaarden wenselijk zijn voor bijvoorbeeld het ontslag uit voorlopige hechtenis. In dit geval zou het niet deelnemen aan autosportwedstrijden tot die voorwaarden kunnen worden gerekend.
Ongeluk
Van E. reed volgens Rotterdamse ooggetuige op zondagavond 15 april met grote snelheid over de Van Brienenoordbrug. Op het laatste moment nam hij alsnog de afslag Feijenoord. Hij zou zich met grote snelheid in de auto van de vrouwen hebben geboord.
Volgens justitie verlieten Van E. en zijn bijrijder de plaats van het ongeval, zonder zich om de gewonden te bekommeren. Ook zou uit een test zijn gebleken dat Van E. en zijn bijrijder teveel hadden gedronken.
Advocaat
De advocaat van de verdachte zegt dat “geenszins vast staat dat cliënt enig verwijt treft” aan het ontstaan van het ongeval. “Al te gemakkelijk is in de media het beeld geschapen van de rallycoureur die een ongeval veroorzaakt”, vervolgt de advocaat. “De werkelijkheid is anders. Naar de oorzaak van het ongeval wordt momenteel zorgvuldig onderzoek gedaan onder leiding van de rechter-commissaris.’’
Ook wil de advocaat uitleg geven over de deelname van Van E. aan de komende Dakar-rally.
‘”Mijn cliënt fungeert als navigator in een vrachtauto die materiaal vervoert. Deze werkzaamheden zijn ingegeven vanuit puur zakelijke motieven. Hij rijdt niet zelf, laat staan in een rallyauto. Hij schuwt zelf alle publiciteit. Dat dit in het nieuws komt, betreurt hij zeer.’’
Van E. rijdt als bijrijder in de assistentietruck van het team van Bastion Hotels. Die vrachtwagen start in het vrachtwagenklassement.
Justitie verwacht dat wellicht eind januari meer duidelijkheid komt over een zittingsdatum.