nieuws

Christa dolgelukkig met donornier

ROTTERDAM - Het einde van 2013 nadert.. en dat betekent dat we weer gaan terugblikken op het afgelopen jaar. En het was zeker een bijzonder jaar voor Christa Schot uit Zuid-Beijerland. Christa is al vanaf haar negende nierpatiënt, maar dit jaar kreeg ze eindelijk een nieuwe nier.
Haar zoektocht naar een donornier kreeg veel media-aandacht. In februari was het zover en ging ze onder het mes. “Het gaat nu heel goed met me. Mijn nieuwe nier functioneert zo goed als die van een kleuter, dus dat is geweldig”, vertelt Christa vrolijk.
Bumpersticker
Vijf jaar lang stond Christa op de wachtlijst voor een donornier. Omdat de tijd begon te dringen verzon ze een actie. Via een bumpersticker op de auto en posters op haar raam vroeg ze aandacht voor haar situatie. Het leverde meerdere reportages op Radio en TV Rijnmond op.
De reacties stroomde daarna binnen. “Het was een gekkenhuis! De telefoon stond roodgloeiend! Heel veel leuke reacties en ook een aantal vervelende. Wat ik vooral bijzonder vindt is dat mensen die ik helemaal niet ken hun nier aan me aanboden. Dat zijn echt engeltjes!”
Staatsloterij
Uiteindelijk was het niet deze actie die Christa een donornier opleverde, maar gewoon die ouderwetse wachtlijst. Iets wat eigenlijk niet voor mogelijk was gehouden. “Ik heb te horen gekregen dat de kans dat ik een nier van een overleden persoon zou krijgen kleiner was dan de kans dat ik de Staatsloterij zou winnen. Ik had er dus helemaal niet meer op gerekend. Toen ’s nachts om 3 uur het telefoontje van Eurotransplant kwam wist ik dan ook niet wat me overkwam. Ik dacht dat ik droomde.”
Leef met de dag
Nu gaat het dus relatief goed met Christa. Al blijft de vraag hoe lang ze kan doen met deze nier. “Ik ken verhalen van mensen die er tien jaar mee gedaan hebben en mensen die er veertig jaar mee gedaan hebben. Zelf ben ik wel eens een nier na vijf dagen kwijtgeraakt, omdat hij scheurde. Er is dus niks over te zeggen. Ik leef met de dag. En ik vind het leven ook weer echt leuk!”