nieuws

Daniël George van Beuningen

ROTTERDAM - Daniël George van Beuningen, D.G. voor bekenden, is een man die veel voor Rotterdam heeft betekend. Een Rotterdammer van formaat. Zijn naam is niet alleen verbonden aan het museum Boijmans van Beuningen, maar ook aan de Kuip, de Spido, het Havenziekenhuis en niet in de laatste plaats: de Rotterdamse haven. Hij zet het familiebedrijf SHV (Steenkolen Handelsvereniging) op de kaart.
Het verhaal van Van Beuningen begint in Utrecht. Zijn familie houdt zich daar bezig met kolentransport, via het spoor. Rond 1900 gaat Van Beuningen naar Rotterdam, op aanraden van zijn vader. Daar ziet D.G. mogelijkheden om het bedrijf van zijn vader uit te breiden en ook per schip kolen te vervoeren. Zijn activiteiten zorgen ervoor dat de haven van Rotterdam floreert en dat de handel in kolen met Duitsland versterkt wordt.
Daarnaast ziet D.G. kansen op allerlei verschillende gebieden, hij is - in de woorden van stadshistoricus Paul van de Laar: een Nederlandse tycoon en een voorbeeld voor veel ondernemers.
Meer over Van Beuningen vint u hier:
En luister naar Paul van de Laar, stadshistoricus en directeur van het Museum Rotterdam: