nieuws

EOD ontmantelt liever vliegtuigbom dan vuurwerk

heenvliet
heenvliet
ROTTERDAM - De vondst van honderden kilo's gevaarlijk vuurwerk in Heenvliet stond niet op zichzelf. Illegaal vuurwerk wordt steeds zwaarder, waarschuwen experts van de politie.
De grote meerderheid van het spul komt uit China en is eigenlijk niet helemaal illegaal, legt vuurwerkexpert van de Nationale Politie uit in de Volkskrant. "Professionele vuurwerkafstekers mogen het meeste vuurwerk gewoon gebruiken. Maar voor particulieren is het simpelweg te gevaarlijk."

Riskant geknutsel

Via een grote omweg komt het zeer zware spul toch regelmatig bij particulieren terecht. En dan zijn er nog de zelfgeknutselde vuurwerkbommen, waar ook de 63-jarige man uit Heenvliet die vorige week werd opgepakt zich mee bezig hield.
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) moest naar het dorp op Voorne-Putten uitrukken om de honderden kilo's explosief materiaal op te ruimen. Buren moesten de nacht elders doorbrengen. De eigenaar van het spul bracht de kerst in de cel door.
Dit soort illegaal vuurwerk brengt "gigantisch veel risico met zich mee", vertelt kapitein Fred de Vries van de EOD vrijdag in het AD. "We zijn hiervoor getraind, maar we ontmantelen liever vliegtuigbommen."
Foto: EOD'ers in Heenvliet