nieuws

'Tweede zeehondenopvang nodig'

ROTTERDAM - Er is een opvang voor hulpbehoevende zeehonden nodig in Zuid-Holland of Zeeland. Dat zegt Lenie 't Hart van zeehondencrèche Pieterburen. Vrijwilligers hopen snel plannen te kunnen maken om zo'n opvanglocatie te realiseren.
Een tweede zeehondencrèche zou een hoop heen en weer slepen van zeehonden schelen. Zieke dieren of 'huilers', kleine zeehondjes die geen moeder meer hebben, worden nu helemaal naar het Groningse Pieterburen gebracht. Opvang in de buurt is niet alleen praktischer, maar ook beter voor de dieren zelf, zegt 't Hart.

'Paar maanden'

"Het is niet mijn idee, het komt van de mensen zelf", aldus 't Hart. De oprichtster van Nederlands eerste zeehondencrèche is wel bij het plan betrokken.
In de wateren in deze regio worden veel minder zeehondenpups geboren en sterven meer zeehonden dan in de Waddenzee. Volgens 't Hart zijn wetenschappelijk onderzoek en voorlichting noodzakelijk om de populatie stabiel te krijgen. Een zeehondencrèche kan daarbij helpen, zegt ze.

Plan in ontwikkeling

Jaap van der Hiele van Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ) zegt dat er nog geen concrete plannen zijn. Wel is hij blij met de hulp van 't Hart en de zeehondencrèche. Volgens EHBZ'er Albert Dijkstra zijn de plannen nog in ontwikkeling. "We moeten het stapsgewijs doen, er moet een projectgroep komen en dan gaan we kijken naar locaties."
Dijkstra denkt wel dat het nog even kan duren voordat er een tweede Pieterburen is in Zuid-Holland of Zeeland. "Lenie is heel vooruitstrevend," legt hij uit. "Lenie zegt 'ik ben ook gewoon begonnen met een badkuip in m'n tuin', maar ik denk dat er iets meer voor nodig is. Toch is het wel mooi om die stip op de horizon te hebben." Een eerste resultaat in de zomer van 2014 zou al heel snel zijn volgens Dijkstra. "Ik durf het niet te beloven, maar we doen ons uiterste best om 't voor elkaar te krijgen."

Hulp

Het idee voor een tweede zeehondencrèche wordt volgens Dijkstra wel al enthousiast ontvangen."We zijn blij verrast. We krijgen locaties aangeboden en hulp van vrijwilligers. Er zijn bedrijven die echt beloven om te helpen om dit project van de grond de krijgen."