nieuws

Eerste gipsvlucht terug in Rotterdam

ROTTERDAM - Een groep ongelukkige skiërs en snowboarders is zaterdag met de allereerste gipsvlucht van het wintersportseizoen geland op Rotterdam The Hague Airport.
De elf pechvogels vertrokken in een speciale 'air ambulance' vanuit het Oostenrijkse Innsbruck naar Nederland. Aan het begin van de middag landde het toestel. Het was de eerste van 100 tot 200 van zulke vluchten.

Kunstsneeuw

De gipsvluchten op Rotterdam The Hague Airport zijn een jaarlijks terugkerend ritueel. Ieder jaar lijken er meer pechvogels bij te komen die hun been breken bij het skieën en snowboarden.
Een mogelijke verklaring die daarvoor genoemd wordt is het veelvuldige gebruik van kunstsneeuw. Het spul zorgt ervoor dat pistes toch begaanbaar zijn als het te weinig heeft gesneeuwd, maar de ondergrond is veel harder dan wanneer er een pak natuurlijke sneeuw op ligt. Ook de populariteit van snelle carveski's kan een rol spelen, zeggen hulpverleners.

Breuken en scheuren

Alle gewonden die zaterdag binnenkwamen waren volwassenen. Ze hielden onder meer gescheurde kniebanden, gebroken heupen en enkels en schouderfracturen over aan hun vroegtijdig beëindigde wintersport.
Dit weekend staan drie vluchten gepland voor pechvogels die tijdens de kerst ten val kwamen en iets braken. Het grote voordeel van een gipsvlucht is dat het een stuk sneller gaat dan terugkomen per ambulance, die er zo'n 13 uur over zou doen vanuit Oostenrijk.