nieuws
Rechtszaak om Zweedse 'watersnoodhuizen' Middelharnis

ROTTERDAM - De Zweedse woningen die na de watersnoodramp van 1953 in Middelharnis werden gebouwd, zijn inzet van een rechtszaak. Een lokale stichting is naar de rechter gestapt om zes van de huizen te behouden.
De zes huizen hadden de status van gemeentelijk monument, maar de gemeente Goeree-Overflakkee heeft besloten dat vier van de woningen die status weer kwijtraken. Dat gebeurde op verzoek van de eigenaar, woningcorporatie Woongoed GO.
Sloop
De corporatie vreest veel kosten te hebben aan renovaties als zes woningen moeten blijven staan. Het gemeentebestuur heeft daar begrip voor. Doordat de huizen nu geen beschermde status meer hebben, kan Woongoed ze slopen. De corporatie wil nieuwbouw in plaats van renovatie van de woningen, die jaren achterstallig onderhoud hebben.
De Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht is het niet eens met de gang van zaken en eist dat de rechtbank in Rotterdam het besluit om de panden van hun monumentenstatus te ontdoen vernietigt.
Cultuurhistorische waarde
"Als er maar een blokje van twee huizen overblijft, staat dat er een beetje verloren bij. Wij vinden dat te mager", legt secretaris van de stichting Thijs Loosjes uit. Hij stelt dat de gemeente in het besluit niet voldoende is ingegaan op de cultuurhistorische waarde van de huizen, die na de ramp door het Zweedse Rode Kruis werden geschonken.
"Procedureel klopt het ook niet. Als je een pand van de monumentenlijst haalt, heb je advies van de monumentencommissie nodig en dat ontbreekt", aldus Loosjes. Volgens een rapport dat de stichting door een architect heeft laten opstellen, kunnen de woningen nog 50 jaar mee als ze worden opgeknapt. De corporatie schat de resterende levensduur veel lager in: 25 jaar.
Het is nog niet bekend wanneer de rechter zich over de zaak buigt. In eerste instantie vraagt de stichting om een zogeheten voorlopige voorziening, zodat de huizen niet gesloopt worden terwijl de rechtszaak nog loopt.
Woongoed was zaterdag niet bereikbaar voor een reactie.