nieuws

Luiten: 'Ryder Cup is voor mij het grote doel'

ROTTERDAM - Voor golfer Joost Luiten is 2013 tot nu toe absoluut het mooiste jaar uit zijn carrière geweest. De geboren Bleiswijker boekte voor de tweede en derde keer een toernooizege in de European Tour, met als hoogtepunt de winst op het KLM Open in Nederland. Mede daardoor besluit Luiten het jaar binnen de top vijftig van de wereld.
Zijn overwinning in Oostenrijk viel min of meer in het niet bij het feestje in Zandvoort. 'Het KLM Open is het enige Nederlandse toernooi en dat telt voor de mensen hier dubbel zo hard als een overwinning in het buitenland. Ik voelde hem niet aankomen, maar ik wist wel dat ik een hele sterke periode achter de rug had en goed in vorm was. Spelen in Nederland is echter wel heel anders voor Nederlanders. In het buitenland kun je wat anoniemer spelen, terwijl hier alle aandacht en druk gericht is op ons,' zegt Luiten in een uitgebreid gesprek met RTV Rijnmond.
'Mijn hele jaar was gericht op het KLM Open. Op het moment van winnen heb je het wel door en maak je het mee, alleen zat ik nog heel erg in mijn concentratie. Het is heel raar als je dan die laatste putt maakt en je kunt je concentratie laten vallen. Dat ben ik niet gewend. Ik kon helemaal los gaan en feesten, maar ik deed eigenlijk een beetje zakelijk. Dat was denk ik ook de spanning. Het was een heel leuk moment, maar tegelijkertijd gaat er zoveel door je hoofd.'
Na het in de wacht slepen van het KLM Open veranderde er veel voor Luiten. 'Als je puur kijkt naar aandacht en populariteit, dan is dat na het KLM Open wel heel hard gegaan. Ineens wil iedereen wat van je, maar dat hoort erbij. Ik probeer er zo goed mogelijk mee om te gaan. Soms lukt het niet om iedereen tevreden te houden, want je moet je ook gewoon focussen op je sport. Dat is wat moeilijker geworden, waardoor ik wat vaker "nee" zeg,' vervolgt de golfer.

Buitenland

Als professioneel golfer is Joost Luiten veel van huis. De 27-jarige Rotterdammer probeert zijn tijd in eigen land dan ook zo goed mogelijk te besteden. 'Zeker op de momenten dat je wat te vieren hebt is het heel leuk als iedereen erbij is. Toen ik in 2011 won in Maleisië zat ik eigenlijk in mijn eentje een feestje te vieren. Omdat ik nu in Nederland won had het zoveel meer impact op mezelf en mijn familie. Mijn omgeving is heel belangrijk voor me.'
'Als ik in het buitenland ben probeer ik altijd wel het nieuws uit Nederland in de gaten te houden via mijn telefoon. Ik volg ook Feyenoord altijd op de voet. Als ik niet kan kijken probeer ik via internet of radio er altijd wat van mee te krijgen. Als ik de kans heb dan ga ik ook naar het stadion, want dat vind ik nog steeds heel leuk,' zegt Luiten.

Presteren

'Op het niveau waar ik speel wordt het verschil mentaal gemaakt. Die jongens kunnen allemaal een bal 260 meter ver weg slaan, maar op de laatste hole als er tienduizend man staan en een paar honderd miljoen mensen naar de tv kijken moet je het ook kunnen. Het golfen zelf en de spanning van toernooien voelen vind ik het mooiste. Uiteindelijk doe je het er wel voor om toernooien te winnen, maar het onder druk presteren en die laatste holes oplopen is het leukste.'
Naarmate de jaren vorderen is Luiten ook rustiger geworden. Waar hij vroeger nog wel eens een club weggooide na een slechte dag, kan hij zichzelf nu beter beheersen. 'Je baalt op mindere momenten wel, maar ik heb geleerd om het sneller los te laten. Zodra je klaar bent heeft het geen zin om er nog tien uur lang boos over te zijn. Je moet het analyseren, maar wel afsluiten en weer focussen op de volgende dag. Vroeger had ik de neiging om te veel in die negatieve spiraal te blijven. Dat is niet goed,' concludeert Luiten.

Ultieme doel

Naast het prolongeren van het KLM Open, stelt Luiten in 2014 nog meer doelen voor zichzelf. Door zijn 49e plaats op de wereldranglijst heeft de Rotterdams sportman van het jaar zich bovendien gekwalificeerd voor de Masters. 'Dat is in mijn ogen één van de mooiste toernooien. Het wordt voor mij komend jaar de eerste keer dat ik daar mag spelen. Het is echt het eliteveld binnen de golfwereld, dus om je daar nu al rechtstreeks voor gekwalificeerd te hebben is wel heel uniek. Tegelijkertijd wil je niet alleen meedoen, maar ook wat laten zien. Bij een zege krijg je geen beker, maar een groen jasje. Als je dat wint dan ben je een hele grote.'
Toch bestaat er nog een hoger podium in de golfwereld, namelijk de Ryder Cup. 'Voor een golfer is dat het ultieme toernooi. Het is ook echt een teamtoernooi, want de beste twaalf van Europa spelen dan tegen de beste twaalf van Amerika. Dat schijnt zo uniek te zijn om aan mee te doen, want als golfer ben je niet gewend om in teams te spelen. De druk is ook groter, want als jij verliest dan laat je ook het team in de steek. Bij de sfeer die daar heerst krijg je ook echt een stadiongevoel, want er zitten gewoon vijftigduizend man te zingen. Mezelf kwalificeren voor de Ryder Cup is voor mij echt het grote doel dit jaar,' aldus Luiten.
Beluister hieronder het volledige gesprek met golfer Joost Luiten.