nieuws

''s-Gravendeelers shoppen uit protest op zondag'

ROTTERDAM - Ondanks protesten van christelijke bewoners ging de Albert Heijn in 's-Gravendeel zondag gewoon open. Volgens de supermarktmanager kwamen veel klanten juist bewust winkelen om hun steun te betuigen aan de zondagsopening.

De supermarkt opende voor de tweede keer op zondag de deuren. "Het is een proef”, legt supermarktmanager Sander Zwanenburg uit. "Wij denken dat er voldoende mensen zijn die wel graag boodschappen doen op zondag."
De geloofsgemeenschap van 's-Gravendeel denkt daar anders over en heeft protest aangetekend vanwege 'verstoring van de zondagsrust'. Op eerste Kerstdag zijn de ramen van de supermarkt beplakt met pamfletten waarin werd opgeroepen tot een winkel-boycot.

'Niet meer van deze tijd'

Maar de klanten die zondag gingen winkelen, zeggen juist blij te zijn met de extra winkeldag. "Ik laat me niet de wet voorschrijven door de kerk”, zegt een van de bezoekers van de supermarkt. “Dat is niet meer van deze tijd. Ik erger me ook al jaren aan de luidende klokken van de kerk, maar ik ga er toch ook niet tegen protesteren?" Een andere klant wijst erop dat ook de dominee op zondag werkt.
De vijf kerken in 's-Gravendeel hebben drie jaar geleden nog een brief van de supermarkt gekregen, waarin werd beloofd dat de winkel op zondag dicht zou blijven. "Maar dat was drie jaar geleden," zegt de supermarktmanager. "De tijden zijn veranderd. Het mag volgens de winkeltijdenwet en ook de gemeenteraad heeft ermee ingestemd."
De christelijke partijen van de gemeente Binnenmaas, waar 's Gravendeel onder valt, hebben inmiddels laten weten dat ze het niet met de zondagsopening eens zijn.