nieuws

Rotterdam start controle Bulgaren en Roemenen

Het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel
Het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel
ROTTERDAM - Roemenen en Bulgaren die in Rotterdam willen werken, hebben daar vanaf maandag geen vergunning meer voor nodig. Maar in Rotterdam krijgen ze pas een burgerservicenummer als het woonadres is gecontroleerd.

Arbeidsmigranten kunnen pas aan het werk, als ze een burgerservicenummer hebben. Daarvoor moeten ze zich eerst laten registreren in het Register Niet Ingezetenen (RNI).
In Rotterdam wordt eerst gecontroleerd of er niks geks aan de hand is met het woonadres. Er wordt onder meer gekeken of er niet al meer mensen op het adres staan ingeschreven. Ook onderzoekt de gemeente of het adres echt bestaat en of het huis niet van een huisjesmelker is.
Pas als het woonadres in orde is, krijgt de Roemeen of Bulgaar een burgerservicenummer. Met dit nummer kunnen ze aan de slag. De procedure geldt niet alleen voor Roemenen en Bulgaren. Ook Polen moeten deze procedure vanaf maandag doorlopen.
De gemeente hoopt hiermee de nieuwe stroom immigranten in goede banen te leiden en fraude met bijvoorbeeld uitkeringen en toeslagen te voorkomen.