nieuws

Steeds meer minderjarigen handelen in illegaal vuurwerk

ROTTERDAM - Steeds meer minderjarigen handelen in illegaal vuurwerk. Deze trend ziet de Rotterdamse politie dit jaar. Met name het opsporingsteam dat sinds november illegaal vuurwerk opspoort in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland komt veel kinderen met gevaarlijke explosieven tegen. De ouders weten vaak van niks.
Aan de hand van tips en telefoongegevens is er sinds november veel illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het ging om 45 mensen, waaronder 35 minderjarigen.

Verkeerde adres

De coördinator van het vuurwerkteam van de politie zegt dat veel ouders stellig ontkennen dat hun kind illegaal vuurwerk in zijn bezit heeft. "Veel ouders zeggen: ‘Nee. Voor vuurwerk bent u hier aan het verkeerde adres, want mijn kind doet niet aan vuurwerk.’ Maar we komen niet zomaar aan de deur, we hebben altijd duidelijke aanwijzingen dat die kinderen bezig zijn met illegaal vuurwerk.”

Zware bommen

Op veel adressen haalde de politie tassen onder het bed van de zoon vandaan. De ouders wisten van niets. "Ouders schrikken daarvan en hun kinderen overzien niet waar ze mee bezig zijn. Dat ze zware bommen in huis hebben”, vervolgt de coördinator van het vuurwerkteam. “Ze hebben er zelf weinig kennis van. En daarbij proberen veel kinderen het vuurwerk door te verkopen aan vriendjes om er nog een euro aan te verdienen. Minderjarigen handelen onderling steeds meer in vuurwerk, dat is trend die wij zien.”