nieuws

Erasmus MC heeft primeur met bloedanalysemachine

ROTTERDAM - Lang wachten op de uitslag van een bloedonderzoek kan heel zenuwslopend zijn. Maar bij het Eramus MC in Rotterdam kan het nu een stuk sneller en betrouwbaarder. Het ziekenhuis heeft een speciale bloedanalysemachine aangeschaft die volledig automatisch werkt.
In het laboratorium van het Erasmus MC krijgen ze op een normale dag ongeveer 2000 buisjes bloed binnen. Deze moeten allemaal snel verwerkt worden. En deze nieuwe machine kan dat volgens het ziekenhuis 30 procent sneller dan voorheen.
Zodra de buisjes de machine in zijn, leggen ze een route af langs verschillende robotarmen en scanners die de streepjescodes lezen. Tot het eindpunt komt er niemand meer met z’n handen aan. En dat maakt de machine volgens het ziekenhuis ook betrouwbaarder.
“Voorheen gebeurde het nog wel eens dat buisjes verwisseld raakten”, vertelt afdelingshoofd Lou Struijk. “Dat kan nu zeker niet meer gebeuren. Nadeel voor ons personeel is natuurlijk wel dat we minder handen nodig hebben en dus minder medewerkers.”
Het Erasmus Medisch Centrum is het eerste ziekenhuis ter wereld dat deze machine in productie neemt.