nieuws

Geen vergunning puinbreker Papendrecht

De Rivierendriesprong in Papendrecht
De Rivierendriesprong in Papendrecht
ROTTERDAM - Het Papendrechtse bedrijf De Rivierendriesprong mag geen puin meer breken in de buitenlucht. De gemeente wil het bedrijf geen vergunning geven omdat het Landelijk Bureau Bibop negatief adviseert.
De wet Bibob geeft de overheid mogelijkheid een vergunning aan een bedrijf of ondernemer te weigeren als het vermoeden bestaat dat die vergunning wordt misbruikt voor criminele activiteiten. Het Landelijk Bureau Bibop onderzoekt op verzoek van bijvoorbeeld een gemeente de handel en wandel van de vergunningaanvrager.
De Rivierendriesprong moest in augustus op last van de rechter al stoppen met het breken van puin in de buitenlucht. Eerder had de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid al gedreigd met dwangsommen als het bedrijf niet zou stoppen.

Betoncentrale

Destijds liep de aanvraag voor een vergunning om buiten puin te mogen breken, maar de rechter oordeelde dat de kans klein was dat De Rivierendriesprong de officiële toestemming zou krijgen. De provincie had het Landelijk Bureau Bibop al ingeschakeld.
De Rivierendriesprong wilde ook een betoncentrale op zijn eigen terrein bouwen. Daarvoor zou onder meer het bestemmingsplan aangepast moeten worden. Papendrecht heeft ook hier een streep doorgehaald.
Misbruik
In het geval van De Rivierendriesprong bestaat dus het vermoeden dat de vergunning wordt misbruikt. Op welke manier, blijft geheim: over de inhoud van de adviezen van het Landelijk Bureau Bibop mag in het openbaar niets gezegd worden. De Rivierendriesprong zelf krijgt de inhoud van het advies wel te horen.