nieuws

Vloet: 'Gert Kruys is geen kleine jongen'

ROTTERDAM - Sparta Rotterdam heeft voor Gert Kruys gekozen, omdat hij jarenlange ervaring heeft als trainer in het betaald voetbal. Dat zegt algemeen en technisch directeur Wiljan Vloet tegen RTV Rijnmond.
Dat Kruys werkzaam was in de Topklasse bij IJsselmeervogels zegt Vloet helemaal niets: "Als je, zoals Gert Kruys, 500 wedstrijden als trainer in het betaald voetbal hebt meegemaakt dan ben je geen kleine jongen. Zo iemand mag je niet typeren als topklasse-trainer. Het was voor ons als snel duidelijk dat we niet door zouden gaan met interim-trainer Arjan van der Laan. Sparta heeft in de huidige situatie behoefte aan een zeer ervaren trainer/coach. Kruys heeft zich bewezen. Met zijn passie en drive kan hij zaken goed overbrengen. Spelers die met hem hebben gewerkt zijn vol lof over hem."

Beenhakker

Vloet vervolgt: "Uren heb ik met Leo Beenhakker (RvC-lid met technische zaken in de portefeuille) gesproken. We hebben gekeken wie beschikbaar was, en wat er financieel mogelijk is. Zo zijn we bij Gert Kruys uitgekomen. Dat hij voor anderhalf seizoen heeft getekend is niet vreemd. Daarmee geven wij naar hem en de spelers aan het volste vertrouwen te hebben. Daarbij vind je niet zomaar een goede trainer die voor zes maanden zou willen tekenen."
Over de promotie-eis die gesteld zou zijn aan Kruys is Vloet duidelijk:"Het is logisch dat wij hem hebben gevraagd mee te werken om terug te keren naar de eredivisie. Dat staat als een paal boven water."

Van der Laan

Maar wat gaat er nu gebeuren met Arjan van der Laan? De voormalig middenvelder, die in november Adrie Bogers tijdelijk opvolgde, had graag aangebleven als hoofdtrainer. Na zijn gesprek met Wiljan Vloet verliet hij dinsdag teleurgesteld het Kasteel. Hij wilde niet in een microfoon reageren. De verwachting is dat Van der Laan niet terugkeert in de technische staf van de A-selectie.
Vloet zegt over Van der Laan:"Arjan wist dat er na drie wedstrijden zou worden gekeken naar zijn toekomst.Hij heeft dat goed opgepakt. We hadden deze week iets nadrukkelijker met hem willen praten, maar door het uitlekken van de aanstelling van Kruys is alles ineens een stuk sneller gegaan. Ik begrijp de teleurstelling van Arjan, hij is ambiteus. Ik weet zeker dat hij ooit als hoofdtrainer aan de slag gaat in het betaald voetbal. Hij zal betrokken blijven bij Sparta Rotterdam."

Eerste training

Vloet en Kruys spreken donderdag (2 januari) met Peter van den Berg en John de Wolf over hun rol bij het eerste elftal. Een dag later leidt Kruys voor het eerste de Sparta-training. Omdat sponsors eerder al hun financiële bijdrage aan een buitenlands trainingskamp introkken brengt Sparta de winterstop door in eigen land. Op verzoek van Kruys zal er wel een paar dagen worden doorgebracht in een hotel ergens in Nederland. De nieuwe trainer gebruikt dit trainingskamp om zijn spelers goed te leren kennen, voordat op zondag 19 januari Willem II op het Kasteel de eerste competitie-tegenstander van 2014 is. Voor die tijd wordt er geoefend tegen Eendracht Aalst (dinsdag 7 januari) en Excelsior Maassluis (zaterdag 11 januari).