nieuws

column: Blubberogen en Spaghettipolsen

ROTTERDAM - Eind 2011 schreef ik voor RTM, het relatietijdschrift van de gemeente Rotterdam, een column over vuurwerk. Ik hoef alleen het jaartal maar te veranderen om die column hier neer te zetten, some things never change, ik heb er zwaar de pest over in!
Blubberogen en spaghettipolsen

In Nederland is oudejaarsavond niet compleet zonder oliebollen, appelflappen, champagne en televisieconferences, plus natuurlijk vuurwerk. Er zijn maar weinig Europeanen die zoveel vuurwerk afsteken als wij. Bij ons gaan elke decembermaand miljoenen de lucht in voor een paar minuten oh en ah geroep met de buren.
Zelf heb ik helemaal niets met consumentenvuurwerk sinds ik in het ziekenhuis waar ik lange tijd werkt , kennismaakte met het fenomeen vuurwerkletsels: ontplofte ogen en polsen waar spieren en pezen als spaghetti uitbungelen. Die vreselijke verwondingen loop je echt niet alleen op als je stom stunt met illegale strijkers, lawinepijlen of mortieren. Bijna de helft van alle vuurwerkletsels komt door legaal vuurwerk, gedekt door een wet die toestaat dat wij het risico lopen een hand of oog kwijt te raken. Een simpele kindervuurpijl die iets van koers raakt is al genoeg voor een opgeblazen oog en een te laat weggegooid rotje verpulvert zomaar een of meerdere vingers.
Zelfs oogartsen en handchirurgen konden een paar jaar geleden de toenmalige staatssecretaris er niet van overtuigen dat er een verbod op consumentenvuurwerk moet komen. Onbegrijpelijk, want vuurwerkletsels kosten, naast alle pijn en verdriet, miljoenen aan ziekenhuiszorg, revalidatie en arbeidsongeschiktheid. De slachtoffers zijn meest jonge mannen die door een vuurwerkbom niet alleen hun handfunctie of gezichtsvermogen verliezen maar ook hun toekomst verknallen. En dat allemaal met instemming van de wetgever, snapt u het, snap ik het.
Daarom een oproep aan ons stadsbestuur: kom in 2014 met een lokaal verbod op consumenten-vuurwerk, zet fors in op handhaving en organiseer in alle wijken professionele vuurwerkshows. Mij zou het niet verbazen als dit dan een volgend Rotterdams initiatief wordt dat landelijk uitgerold gaat worden. Hoe dan ook, ik wens iedereen vrolijke en veilige feestdagen en een gezond 2014, met tien vingers en twee goede ogen.