nieuws

Regiogenoten hielpen op de Filipijnen

ROTTERDAM - Een van de grootste rampen van het afgelopen jaar was de typhoon die over de Filipijnen raasde. Er vielen tienduizenden gewonden en doden en miljoenen mensen raakten hun huizen kwijt. Het lot van de Filipino's raakte ook inwoners van de regio Rijnmond.
Miss-verkiezing
Aanvankelijk ging de Rotterdamse Wendy-Kristy Hoogerbrugge naar de Filipijnen voor een Miss-verkiezing, maar de plannen veranderden toen de vreselijke gevolgen van de typhoon bekend werden. "Het was een week na de typhoon," legt Hoogerbrugge uit. "We waren daar met honderd missen. Die hebben allemaal de handen uit de mouwen gestoken. We hebben geholpen in weeshuizen en voedselpakketen ingepakt."
Voor de Miss was het de eerste keer dat zij in een rampgebied was. Voor VN-medeweker Sjaak Seen uit Capelle aan den IJssel zeker niet. "Maar het went nooit," zegt Seen. "Er is zoveel ellende."
Veerkracht
Het meest werden Hoogerbrugge en Seen geraakt door de kracht van de Filipono's. Sjaak: "Het is knap hoe zij omgaan met de ellende. Ze hebben een ongelooflijke veerkracht. Hoogerbrugge vult aan: "Zij vertelden mij dat ze gezegend waren, terwijl ze alles kwijt waren. Maar ze hadden hun kinderen nog en dat is natuurlijk het belangrijkste dat er is."