nieuws

Rumoerig begin van 2014

ROTTERDAM - De regio Rijnmond is het nieuwe jaar onrustig begonnen. In Rotterdam was het dit jaar een stuk rumoeriger dan in de andere grote steden. Politie, brandweer en ambulancepersoneel hadden overal te maken met vuurwerkslachtoffers en vernielingen. Er werden tachtig mensen aangehouden, ongeveer evenveel als vorig jaar.
In Schiedam moest de Mobiele Eenheid eraan te pas komen toen politie en brandweer werden bekogeld met vuurwerk. De brand was ontstaan aan de Nieuwe Maasstraat. De ME kwam aanvankelijk alleen om te helpen, maar moest uiteindelijk een charge uitvoeren met de wapenstok. Een persoon werd aangehouden voor het gooien van vuurwerk naar de brandweer.
Rotterdammer raakt hand kwijt
Een 47-jarige Rotterdammer raakte een aantal vingers kwijt bij het afsteken van illegaal vuurwerk. Een Vlaardinger raakte ook gewond aan zijn hand toen hij een vuilcontainer probeerde op te blazen. In Spijkenisse liepen een vader en een zoon hoofdletsel op door wél legaal vuurwerk.

Schietpartij op Zuid

Een 33-jarige Rotterdammer moest met een hoofdwond naar het ziekenhuis na een schietpartij in een huis aan de Burgemeester Molenaarstraat in Rotterdam-Zuid. De dader is nog niet gepakt. In Capelle aan den IJssel is een jongen gearresteerd nadat hij agressief werd terwijl de brandweer een brandende auto wilde blussen.
Vrouw valt van balkon
Een 23-jarige Letse vrouw is in de Speenkruidstraat in Vlaardingen van een balkon gevallen. Via 112 kwam bij de politie een melding binnen dat er iemand onwel was. Op het grasveld achter de woningen bleek een vrouw te liggen die niet ademde. Agenten begonnen direct met reanimeren.
De vrouw is overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ze bleek van een balkon op de 4e verdieping te zijn gevallen. In de woning waren negen mensen die dronken waren. Twee van de negen aanwezigen zijn meegenomen als getuige. De politie onderzoekt de toedracht. De vrouw wordt kunstmatig in slaap gehouden.
Vijftien keer oogletsel
In het Rotterdamse Oogziekenhuis zijn in de nieuwjaarsnacht vijftien mensen met oogletsel binnengebracht. Vijf van hen zullen er blijvend last van hebben. Volgens oogchirurg Tjeerd de Faber waren er minder slachtoffers tussen acht en vijftien jaar dan vorige keer. Dat is volgens de arts te danken aan goede voorlichting op scholen en het toenemende gebruik van vuurwerkbrillen.
Volgens De Faber lijkt de oogheelkunde tijdens de jaarwisseling meer op oorlogsoogheelkunde. ''Twee jaarwisselingen in Nederland staan gelijk aan het totale aantal beschadigde ogen bij alle soldaten uit de Verenigde Staten die 3,5 jaar in Irak en Afghanistan hebben gevochten'', aldus de oogarts. In heel Nederland ging het dit jaar om zo'n negentig oogletsels.
Iets meer fijnstof
Kort na middernacht heeft er iets meer fijnstof in de lucht gezeten dan een jaar geleden. Dat meldt de milieudienst DCMR, die op verschillende plaatsen in het Rijnmondgebid de luchtkwaliteit heeft gemeten.
Door het vuurwerk was er een piek tussen twaalf en één uur. In Rotterdam zat er toen ruim 170 microgram per kubieke meter fijnstof in de lucht. Vorig jaar was dat 144. Na enen ging het fijnstof weer terug naar een normaal niveau.

Grote brand in Alexander
In de Zocherstraat in Rotterdam-Alexander brak een grote brand uit in een studentencomplex. Eén bewoner is met ademhalingsmoeilijkheden naar een ziekenhuis gebracht. De brandweer evacueerde 35 bewoners van omliggende appartementen, de meesten konden 's nachts terug naar huis.