nieuws

Vinder granaat: we hadden bijna een open kerk

ROTTERDAM - Het had ook mis kunnen gaan, beseffen de mannen die in de hervormde kerk in Numansdorp een zware granaat vonden. "Als ik wat meer rechts had gezeten met de kraan, hadden we een open kerk gehad."
De brisantgranaat van 25 pond kwam donderdag onder de vloer tevoorschijn toen vrijwilligers aan het werk waren. Het ding lag daar zeer waarschijnlijk al sinds de Tweede Wereldoorlog. Kerkgangers hebben er dus al die jaren nietsvermoedend boven gezeten en gebeden.

'Als macaroni tegen de muur'

"We zijn best wel geschrokken, binnen 30 seconden stond iedereen buiten", beschrijft Jan-Willem de Graaf het moment dat hij het explosief vond. "We hebben die planken met een kraan eraf getrokken. Als ik iets verder naar rechts had gezeten, hadden we nu een open kerk. Dan hadden we met zijn allen als macaroni tegen de muur gezeten", vertelt hij.
"Dat ding stond op scherp en was volgens de EOD gewoon afgegaan." Explosievenexperts hebben de granaat meegenomen en onschadelijk gemaakt. Om er zeker van te zijn dat er niet nog meer munitie in de kerk ligt, wordt nog met een metaaldetector gezocht.
Waarom de granaat precies onder de kerkvloer lag, is niet duidelijk. Oudere gemeenteleden herinneren zich wel dat tijdens de Tweede Wereldoorlog Duitse militairen in de kerk verbleven. Misschien hebben zijn de granaat er neergelegd. Een andere theorie is dat het om een zogeheten blindganger gaat die al die tijd onopgemerkt is gebleven.