nieuws

83-jarige haalt zwemdiploma A

ROTTERDAM - Beter laat dan nooit: de 83-jarige Henk Slijp uit Rotterdam heeft zijn zwemdiploma A gehaald. Hij zwom af in bronbad De Lockhorst in Sliedrecht, zijn favoriete zwembad. "Daar zitten nog een paar gekke ouwe kerels. We maken lol, het is net een kroeg zonder bier."
Het diploma heeft hij voor de lol gehaald. Zwemmen kan hij al decennia, maar van een diploma was het nooit gekomen. Dat had ermee te maken dat hij net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in zijn toenmalige woonplaats Soest met zwemlessen was begonnen. "De Duitsers vonden het niet zo leuk meer om het zwembad open te houden en mijn moeder vond het ook gevaarlijk worden."

Waterpolo

Het examen was nog best zwaar, vertelt Slijp. "Normaal zwem je tien meter en dan ga je hangen en kletsen, maar nu moest ik honderden meters achter elkaar zwemmen, gekleed zwemmen, duiken. Volgens mij zijn dat dingen die je vroeger niet hoefde te doen." Dat er de nodige eisen worden gesteld, vindt hij wel een goede zaak.
In Sliedrecht doet de fitte 83-jarige vooral aan aerobics. "Omdat mijn knieën een beetje kapotgeschopt zijn met hockey en waterpolo. Het is fantastisch goed voor me."