nieuws

Indiaas drama Qissa openingsfilm IFFR

International Filmfestival Rotterdam
International Filmfestival Rotterdam
ROTTERDAM - Het Internationaal Film Festival Rotterdam heeft Qissa van de Indiase filmmaker Anup Singh uitgekozen als openingsfilm voor de 43e editie. De film wordt aan genodigden vertoond. Het grote publiek krijgt een andere openingsfilm voorgeschoteld: Her van de Amerikaan Spike Jonze, die onder meer bekend is van Being John Malkovich en Adaptation,
Het filmfestival barst los op 22 januari en duurt tot en met 2 februari. Het programma wordt stukje bij beetje bekendgemaakt op de website van het IFFR.

Fonds

Qissa gaat over Umber Singh, een Sikh die alles kwijtraakt na de opdeling van Brits-Indië in 1947. Hij verlangt hevig naar een zoon. Als hij een vierde dochter krijgt, besluit hij haar als een jongen groot te brengen.
Het IFFR heeft voor deze openingsfilm gekozen vanwege het 25-jarig bestaan van het Hubert Bals Fonds, dat financiële steun geeft aan filmmakers uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en delen van Oost-Europa. Het fonds heeft tot nu toe wereldwijd meer dan 1000 filmprojecten ondersteund, waaronder Qissa.