nieuws

Ruim 89.000 klachten over vuurwerk

Vuurwerk
Vuurwerk
ROTTERDAM - Het meldpunt Vuurwerkoverlast.nl heeft in de kerstvakantie in totaal 89.623 klachten binnengekregen. Dat zegt initiatiefnemer Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam. Het meldpunt is zaterdag om 12.00 uur gesloten.
In totaal kwamen er ruim 7.000 meer klachten binnen dan vorig jaar. Bonte wijt de stijging niet aan toegenomen bekendheid van de site, maar aan de daadwerkelijke groei van de overlast.
Het meldpunt is een initiatief van vijftien lokale GroenLinksfracties en wordt ondersteund door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Tussen zondag 22 december en zaterdag 4 januari konden mensen hun vuurwerkklachten melden via de website.
Zeventig procent van de meldingen van dit jaar betreft harde knallen door vuurwerkbommen, vijftien procent gaat om gestreste huisdieren door het vuurwerk en vijf procent over gevaarlijke situaties op straat. De overige klachten gaan over vernieling, rondslingerend afval, kruitdampen en bedreiging of belemmering van hulpverleners die in actie komen.
De klachten worden geanalyseerd en eind januari wordt een rapport met aanbevelingen naar de Tweede Kamer en naar de burgemeesters van de gemeenten van de vijftien deelnemende fracties gestuurd.