nieuws

Veelbesproken 'Polenhotel' Vreewijk opent deuren

ROTTERDAM - De Rotterdamse wethouder Karakus heeft zaterdagmiddag het zogenoemde 'Polenhotel' geopend. In het complex aan de Dordtsestraatweg is plaats voor een kleine driehonderd flexwerkers uit Polen en Hongarije.
Het voormalige asielzoekerscentrum is de afgelopen maanden flink verbouwd. "Het pand was helemaal verpauperd", zegt mede-eigenaar Johan Roorda. Het flexhotel is van alle gemakken voorzien. "De kamers zijn ruim en voldoen aan alle standaarden, er is een sportruimte, een grote gemeenschappelijke leefruimte, keukens en zelfs een flipperkast."
Overlast
Sinds de komst van het complex bekend is, is er veel onrust onder de bewoners van Vreewijk. Zij vrezen dat de grote groep Polen zal zorgen voor veel geluidsoverlast en drankmisbruik in het openbaar.
Volgens de Poolse beheerders Magdalena en Darek is die angst niet nodig. "We hebben duidelijke huisregels opgesteld. Zo moet het na 22.00 uur 's avonds stil zijn en controleren we op het gebruik van alcohol. Wie zich niet houdt aan de regels krijgt een waarschuwing, maar bij een tweede fout kan een gast al uit het hotel worden gezet."
In de klankbordgroep die speciaal is opgericht voor overleg over de accommodatie zitten ook bewoners van de wijk. Na goed overleg maken zij zich minder zorgen over de overlast. "Er kan altijd iets vervelends gebeuren, maar ik weet nu dat er in ieder geval naar geluisterd wordt door de beheerders en dat er ook iets aan gedaan kan worden", stelt bewoonster Annie.
Huisjesmelkers
Wethouder Karakus is blij dat het flexhotel nu de deuren heeft geopend. Hij vindt het goed dat er betere begeleiding is voor de Poolse gemeenschap. Daarnaast krijgen ze een plekje voor een eerlijke prijs.
Op deze manier maken huisjesmelkers geen kans meer. De wethouder hoopt dat zo ook het beeld van veel te veel Polen op een te kleine kamer zal verdwijnen.