nieuws

Verplichte registratie voor arbeidsmigranten in R'dam

ROTTERDAM - Buitenlandse arbeidsmigranten in Rotterdam moeten zich vanaf maandag inschrijven bij de gemeente. Voor wie korter dan 4 maanden in Nederland is, geldt dat als een voorwaarde om te mogen werken.
Het register voor arbeidsmigranten is een primeur voor Nederland en niet onomstreden. Het strenge beleid is volgens verantwoordelijk wethouder Hamit Karakus bedoeld om overlast te voorkomen, maar ook om migranten beter te beschermen tegen uitbuiting.
''We weten dan waar ze wonen en dan kunnen we voorkomen dat ze in gebieden gaan wonen die al onder druk staan'', legt Karakus uit. ''We willen die mensen graag spreiden over de stad en de regio.''

Controleren

Wie zich niet inschrijft, krijgt van de gemeente ook geen burgerservicenummer (BSN). Zo'n nummer is nodig om te werken in Nederland. Karakus wil eerst controleren of arbeidsmigranten goede woonruimte hebben. Pas daarna mogen ze aan de slag.
Niet iedereen is blij met het nieuwe beleid. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) liet al weten niet achter de verplichte registratie te staan. ''Bulgaren en Roemenen moeten worden ondersteund als ze uitgebuit worden en bestraft als ze overlast veroorzaken'', zei hij eerder.

Wet

Toch is er volgens wethouder Karakus niets onwettigs aan het zogenoemde RNI (Register Niet-ingezetenen). ''Ik moet me ook aan de wet houden'', benadrukt hij. ''Wij denken dat het mag: het is een interpretatieverschil.''
Alleen wie korter dan 4 maanden blijft moet zich te registreren bij het RNI. Wie langer blijft, moet inschrijven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA).