nieuws

'We willen laten zien dat we aardige, nette Polen zijn'

ROTTERDAM - In Rotterdam-Zuid ging aan de Dordtsestraatweg afgelopen zaterdag het eerste Polenhotel open. Inmiddels hebben zo'n 200 Polen en een paar Hongaren hun intrek genomen. Michal (30) en Karolina (24) uit Krakau zijn blij met de komst van het hotel.

Het Poolse stel werkt via een uitzendbureau bij een logistiek centrum in Moerdijk. Tot vorige week woonden ze met 5 andere Polen in een krappe eengezinswoning in Zwijndrecht.
Michal: "Hier hebben we meer privacy, de mensen zijn leuk en de hotelkamer is prettig ingericht. We hebben ook wat persoonlijke spullen meegenomen om het gezelliger te maken."
Mogelijkheid benutten
Het stel kwam vorig jaar naar Nederland omdat ze in Polen geen werk konden vinden. "Bovendien verdienen we hier drie keer zoveel, vind ik de werksfeer hier prettiger en leren we veel. Ik vind dat als je ergens anders in Europa wel werk kunt vinden, dat je de mogelijkheid ook moet benutten om wat van je leven te maken. We zijn jong en niet aan Polen gebonden, ook omdat we nog geen kinderen hebben."
Geen overlast
Michal is zich bewust van de angst die heerst onder Nederlanders voor een invasie van werkzoekenden uit Oosteuropese landen die mogelijk voor overlast gaan zorgen: "Ik vind het aan ons de taak om in deze buurt te laten zien dat we aardige, nette mensen zijn die helemaal geen overlast veroorzaken. Rotterdammers kunnen hier met ons kennis maken en zelf een oordeel vormen. Ik geloof niet in die verhalen."
Ontspannen sfeer
Volgens een van de beheerders van het hotel Magdalena Szerszynska (29) is de sfeer ontspannen en verloopt alles goed. "Veel gasten blijven binnen en spelen tafelvoetbal, gaan flipperen of kijken Poolse televisie. Ik was bang voor veel negatieve reacties uit de buurt en in de media, maar dat is tot nu toe gelukkig niet het geval."