nieuws

'Inbraakgolf Maassluis mogelijk door zelfde daders'

ROTTERDAM - Burgemeester Karssen van Maassluis zegt dat er in zijn gemeente sprake is van een inbraakgolf. Volgens hem gaat het waarschijnlijk om een vaste groep daders die de afgelopen weken steeds op dezelfde manier te werk is gegaan.
Sinds Kerst werd 28 keer aangifte gedaan van inbraak of een poging daartoe. In 2013 werd er over het hele jaar 164 keer ingebroken.
Met een koevoet of breekijzer worden deuren en ramen opengebroken. En ook overdag slaan ze hun slag.
Dinsdagmorgen rond half elf werden aan de Populierendal drie mannen op heterdaad betrapt toen ze een voordeur van een eensgezinswoning probeerden te forceren. De mannen zijn weggevlucht in een auto. De politie heeft nog niemand kunnen aanhouden.

Whatsapp

Buurtbewoners konden dit keer een goed signalement geven van de daders en hun auto. Ze brachten elkaar vanmorgen op de hoogte van de poging tot inbraak via een buurtalarmeringssysteem, waarop buurman Kees Pleijsier onmiddelijk naar het bewuste adres is gerend: "De bewoonster van het huis lag boven te slapen en heeft er niets van gemerkt. Maar de directe buurvrouw betrapte de inbrekers en waarschuwde via de berichtendienst Whatsapp alle andere buren. Die zagen vervolgens de auto met de inbrekers wegrijden. Zo hebben we een redelijk goed signalement kunnen geven waar de politie hopelijk iets aan heeft."
Burgemeester
Burgemeester Karssen van Maassluis is blij met een dergelijk buurtinitiatief: "De politie doet natuurlijk haar uiterste best om de inbrekers te pakken, maar alles wat bewoners zelf kunnen doen juich ik toe. Wel moeten mensen hun gezonde verstand gebruiken als ze iemand op heterdaad betrappen en de dader willen overmeesteren. Je mag het doen als burger, maar vaak is het beter dat aan de politie over te laten."
Amateuristisch
Het valt de burgmeester op dat de inbrekers niet erg professioneel te werk gaan: "We waren dusver gewend aan slimme inbrekers, maar deze types gaan wel heel amateuristisch te werk. Vaak lukt het ook niet en gaan ze gewoon weer verder. Maar de brutale inbraak van vanmorgen zo op klaarlichte dag vind ik wel onthutsend."
Karssen stuurde op 30 december via Twitter al een waarschuwing naar de inwoners van Maassluis: "Maassluizers let op! Ernstige toename van woninginbraken en pogingen vanaf Eerste Kerstdag. In slecht verlichte woningen of bij afwezigheid bewoners."