nieuws

Een studie aan de universiteit, wat kost dat eigenlijk?

ROTTERDAM - Alle ouders met kinderen die gaan studeren, die weten het: dat gaat geld kosten. Belangrijk om daarom te weten wat dat precies betekent voor de portemonnee. Mede om die reden woonden ruim 400 ouders dinsdagavond daarom de jaarlijkse 'ouderavond' van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) bij.
De EUR organiseert de speciale avond voor ouders al ruim tien jaar. Omdat een studie veel geld kost, staat financiën er ook al langer op het programma. Ouders kunnen er daarnaast een proefcollege bijwonen en bijvoorbeeld ook meer te weten komen over hoe de universiteit haar studenten begeleid.
Nieuw is dat de aankomende lichting studenten, die in september dit jaar begint aan hun studie, waarschijnlijk als één van de eerste te maken krijgt met het nieuwe leenstelsel. Het kabinetsplan voor het leenstelsel is voorlopig uitgesteld tot 2015, maar als het doorgaat krijgen de studenten niet de hele beurs meer als gift. Ze moeten na de studie het bedrag dan terugbetalen als lening, een schuld die soms kan oplopen tot tienduizenden euro's.
“Ja, we willen wel weten hoe het financieel zit,” zegt een moeder. Ze is samen met haar man uit Barendrecht naar de Erasmus gekomen omdat haar dochter er misschien psychologie gaat studeren. “We willen graag weten wat voor regelingen er precies zijn. Je wilt toch niet aan het eind van je studie met te veel schuld blijven zitten. Dat speelt voor ons wel, en ook onze dochter is er wel mee bezig.”
Geen duidelijkheid
Maar omdat het kabinet de invoering van leenstelsel heeft uitgesteld, is er deze dinsdagavond helaas nog geen duidelijk antwoord mogelijk op alle vragen. “Voorlopig vertellen we over het huidige stelsel,” legt een voorlichtster van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) uit. Die organisatie is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regels rond de studiefinanciering. “Mensen willen graag duidelijkheid, maar die is er helaas nog niet,” zegt de voorlichtster.
Toch lijkt de voorlopige onduidelijkheid over de studiekosten voor de meeste ouders uiteindelijk geen grote belemmering. “Een studie die bij je past, dat is het belangrijkste,” zegt een vader namens zijn dochter, die fiscaal recht wil gaan studeren. “Dat geld, dat komt dan later wel goed. En we hebben zelf ook alvast wat opzij gezet.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl