nieuws

Zelfs Ajacieden willen supporters Feyenoord terug

Feyenoord-Ajax-De-Vrij
Feyenoord-Ajax-De-Vrij
ROTTERDAM - Het is het moment van de waarheid voor supporters van Feyenoord en Ajax: woensdagavond praten de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en zijn Amsterdamse collega Eberhard van der Laan over de mogelijkheid weer uitsupporters toe te laten bij de bekerwedstrijd tussen de aartsrivalen op 22 januari.
''Hamas, Hamas, Joden aan het gas'', klonk het op 15 februari 2009 uit de kelen van Feyenoordsupporters na een wedstrijd in de ArenA. De Rotterdammers werden op hun beurt bekogeld met flessen. Voor de politiek was de maat vol: de clubs moesten hun aanhang voortaan thuislaten.
De Klassieker, zoals de krachtmeting tussen de clubs bekend staat, wordt sindsdien gespeeld zonder uitsupporters. Dat verbod had een looptijd van vijf jaar en moet dus binnenkort verlengd of geschrapt worden. Als supporters worden toegelaten bij de bekerwedstrijd, zal dus met meer dan grote belangstelling over hun schouders worden meegekeken.
Of de Rotterdammers eind januari voor de krachtmeting tussen de clubs naar Amsterdam kunnen vertrekken, hangt vermoedelijk grotendeels af van Aboutaleb. Van der Laan liet vorig jaar al weten klaar te zijn voor de supporters van Feyenoord, maar daar voelde de Rotterdamse burgemeester toen nog niets voor.
Bijzonder
De supporters lijken nu onverwachts alsnog een kans te krijgen zichzelf te bewijzen in de ogen van de politiek. ''Het bekerduel is een bijzondere, door loting, daar moeten wij aparte afspraken over maken met elkaar’’, zei Aboutaleb eerder. En dus mogen Amsterdammers en Rotterdammers binnenkort mogelijk laten zien dat ze vreedzaam een stadion kunnen delen.
Hoewel Aboutaleb nergens op vooruit wil lopen, liet hij doorschemeren dat woensdagavond veel op het spel staat. ‘’Het kan zijn dat, als wij ze toelaten en het gunstig loopt, dat we opnieuw met elkaar moeten bespreken welke consequenties dat heeft voor de toekomst’’, zei de burgemeester. In dezelfde ademtocht waarschuwde hij de supporters: ‘’Als het slecht afloopt moeten we dat ook bespreken.'’
Zwart gat
De bespreking tussen de burgemeesters en andere betrokken partijen is voor buitenstaanders een zwart gat. De meeste aanwezige partijen willen zich voor de bijeenkomst niet in de kaarten laten kijken. Zo erkende de woordvoerster van Van der Laan dat de burgemeester zich eerder uitsprak voor de komst van uitsupporters. Ze wil echter niet zeggen of dat nog steeds zijn standpunt is.
Opvallend genoeg lijken de voetbalclubs en hun supporters voor een keer opvallend eensgezind op te trekken. ‘’Wij vinden het in alle opzichten goed als er in de toekomst weer met supporters van beide clubs in het stadion gezeten kan worden’’, laat een woordvoerder van Ajax weten. De club vindt het nog te vroeg om te zeggen of dan ook extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn.
Bolwerk
De Amsterdammers lijken daarmee op één lijn te zitten met de aanhang van Feyenoord, die liever vandaag dan morgen weer naar wedstrijden in het bolwerk van de Amsterdammers zou gaan. De supportersvereniging liet al weten helemaal af te willen van lege tribunes bij wedstrijden tussen de rivalen.
Zo liet supportersvoorman Ron Smit weten dat de Feyenoordaanhang na vijf jaar klaar is voor een opheffing van het verbod. ‘’Ik denk wel dat één en ander is veranderd. Ik kan me niet herinneren wanneer het laatste incident met een voetbalwedstrijd is geweest in een stadion’’, zei hij woensdag.
Alle Rotterdamse aanhangers beseffen volgens Smit dat hun gedrag tijdens de Klassieker van grote invloed kan zijn op een mogelijke verlenging van het verbod. Volgens de voorzitter van de supportersvereniging beseft iedereen wat de gevolgen zijn van nieuwe rellen: ‘’Ik denk dat elke supporter zal begrijpen dat we dan waarschijnlijk voor de eerste twintig jaar klaar zijn.’’
Rode loper
De Ajax-aanhang lijkt ondertussen voor de eerste keer in lange tijd klaar te zijn om de rode loper uit te rollen voor de Rotterdammers. ‘’De Supportersvereniging Ajax hoopt natuurlijk van harte dat begin 2014 Feyenoordfans aanwezig zijn bij de bekerwedstrijd’, klinkt het hartelijk op de website van de vereniging.
‘’Laten we er verder ook niet moeilijk over doen dat het mogelijk eerst de Feyenoorders zijn die weer in het uitvak mogen. De waarde van een klassieker is veel en veel groter dan dat, zeker met het oog op de toekomst’’, oordelen de supporters.
Het verleden lijkt door de rivaliserende groepen al bijna weer vergeten te zijn. Toch is het nog geen vijf jaar geleden dat de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam een ultimatum stelden: Als supporters kwetsende spreekkoren zouden aanheffen, mogen beide teams de komende vijf jaar geen publiek meer meenemen naar uitwedstrijden tegen de aartsrivaal.
Partijen
Het is nu aan diezelfde politiek op de besluiten of de voetbalfans een tweede kans krijgen. De gemeenteraad van Rotterdam staat alvast positief tegenover het toelaten van uitsupporters tijdens de klassieker op 22 januari. Meerdere partijen geven aan dat het goed zou zijn om weer te proberen.
"Ik wil de supporters het voordeel van de twijfel geven. Mijn gevoel zegt dat het zou moeten kunnen", aldus PvdA-raadslid Peter van Heemst. Ook Robert Simons van Leefbaar Rotterdam denkt dat het weer kan: "Als de politie en burgemeester Aboutaleb zeggen dat het kan, is het wat ons betreft prima."