nieuws

Supermarkten worstelen met alcoholwet

ROTTERDAM - Personeel van supermarkten heeft het moeilijk met de alcoholwetgeving die per 1 januari van dit jaar is ingegaan. Dat aan jongeren onder de 18 jaar niet verkocht mag worden is duidelijk.
Bier mocht niet mee
De moeilijkheid ligt in het feit dat als een meerderjarige alcohol koopt en er is een minderjarige bij dat ook dan de alcohol niet verkocht mag worden. Deze nieuwe regel ondervond Sandra Achterberg uit Gorinchem aan den lijve.
Ze deed vorige week boodschappen in de Jumbo voor een feestje samen met haar zeventienjarige dochter. In haar karretje zaten kratten bier en flessen wijn. "Toen vroeg de cassière de legitimatie van mijn dochter. Waarop ik zei: Ik doe de boodschappen, niet zij, maar dat mocht niet baten."
Na veel gesteggel krijgt Achterberg de alcohol toch mee, maar ze is verbaasd over deze nieuwe regel. "Het is absurd," zegt Achterberg. "Ik heb ook een nog veel jongere dochter, die kan niet alleen thuisblijven. Wat moet ik dan?"
Aangepast beleid
De Jumbo begrijpt de onduidelijkheid en past het beleid aan. Allard de Jong, bedrijfsleider bij Jumbo Gorinchem: "Nu mag een ouder wel alcohol meenemen als er een kind bij is, maar als we merken dat de drank eigenlijk voor het kind is, mag het niet."
Het blijft een grijs gebied. Er hangt veel af van het beoordelingsvermogen van de cassière. Ook andere supermarkten worstelen met de nieuwe wet. Zo noemt Albert Heijn de kwestie best gecompliceerd en Dirk van den Broek zegt de situatie lastig te vinden.
Naar aanleiding van alle onduidelijkheid wil het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel een spoedoverleg met het ministerie van Volksgezondheid.