nieuws

Zwijndrecht in bezettingstijd

ROTTERDAM - Het is 10 mei 1940. Duitsland valt Nederland binnen. Zwijndrecht ligt strategisch bij de verkeers- en spoorbrug tussen Dordrecht en Zwijndrecht. De Dordste kant van de brug wordt door veel meer Nederlandse soldaten bewaakt dan de Zwijndrechtse kant.
De Duitsers droppen parachutisten op Zwijndrechts grondgebied. Zij moeten het Nederlandse leger op die plek uitschakelen.
Dat lukt uiteindelijk. Bij de gevechten komen één soldaat en twee burgers om.
Eén van de slachtoffers is een huisarts uit Zwijndrecht. Hij is naar de brug gegaan om hulp te bieden aan de gewonden. Het is niet helemaal duidelijk wat er gebeurd is, waarschijnlijk is de dokter niet herkenbaar als arts. Duitse soldaten hebben een handgranaat gegooid waardoor de dokter is omgekomen.
De andere burger die is overleden bij de gevechten bij de Brug bij Zwijndrecht is een man die vlak bij woont. Voor bijna iedereen is de situatie onwenning. Oorlog hebben zij niet eerder meegemaakt. Deze bewoners staat uit z'n zolderraam met een verrekijker de gevechtshandelingen te volgen. De Duitsers vermoeden dat hij op de uitkijk staat voor het Nederlandse leger en schieten hem dood.
Kees Popijus is mede-oprichter van de Historische Vereniging Zwijndrecht en weet veel over de periode 40-45 in de gemeente.
foto's: collectie Kees Popijus