nieuws

Asbest in ovens Bakkersland

ROTTERDAM - In drie van de zestien ovens van het bakkerijconcern Bakkersland is de afgelopen twee jaar asbest vrijgekomen. Zeker één keer is een partij brood daarom uit de handel gehaald. Dat meldt het VARA-programma Zembla donderdagavond.
Bakkersland is de grootste broodbakker van Nederland en levert aan supermarkten als Albert Heijn en Jumbo. De ovens van het bedrijf zijn allemaal 40 jaar jaar oud en bevatten asbest als warmte-isolatie.
Kanker
De asbest kwam vrij in de vestigingen Wateringen, Waalwijk en Zwanenburg. Er zijn ook bakkerijen van Bakkersland in Ridderkerk en Rotterdam. Het inademen van fijne asbestdeeltjes is gevaarlijk en kan leiden tot asbestkanker, een agressieve en veelal dodelijke vorm van kanker.
Metingen
Een voormalig personeelslid van de vestiging in de Rotterdamse Spaanse Polder maakt zich niet zo druk de asbest in de ovens. "Wat denk je dat Shell allemaal uitstoot?"
De bakkerij in de Spaanse Polder heette vroeger Van der Meer en Schoep.
Ook volgens de directie van Bakkersland is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Bij metingen in de lucht zou geen asbest zijn gevonden.
Ovens vervangen
Volgens longarts Joachim Aerts van het Erasmus MC kan dat niet zo makkelijk worden geconcludeerd. Hij vertelt in Zembla dat er buikvlieskanker bestaat die wordt veroorzaakt door het eten van asbest.
Bakkersland heeft inmiddels besloten om alle ovens te vervangen. Dat gaat twee jaar duren.