nieuws

Moord Simonshaven: 'OM hield informatie achter'

ROTTERDAM - Politie en justitie hebben ontlastende informatie achtergehouden in de moordzaak in Simonshaven. Dat heeft de advocaat van verdachte Ernst L. donderdagochtend verklaard in de hoger beroepzaak bij het hof in Den Haag.
L. werd twee jaar geleden tot twaalf jaar celstraf veroordeeld voor de moord op zijn vrouw in een natuurgebied bij Simonshaven in 2009. Hij heeft altijd ontkend dat hij iets met de dood van zijn echtgenote Joke te maken had.
Volgens L. was het echtpaar aangevallen door een man, die uit de bosjes kwam. Justitie deed dit verhaal steeds als "onzin" af. Er zou geen spoor zijn gevonden van die onbekende dader.
Schuilplaats
Advocaat Bosch van verdachte zegt dat het OM al vóór de veroordeling van zijn cliënt wist dat in het natuurgebied een schuilplaats was van Patrick S. Deze Spijkenisser is veroordeeld tot levenslang voor de dood van Nanda Kerklaan en Farida Zargar en zou mogelijk meer moorden op zijn geweten hebben.
Justitie heeft bij de zoeking in het huis van Patrick S. aan de Venusstraat in Spijkenisse een kaart met daarop een kruisje bij Simonshaven gevonden. Dat zou verwijzen naar de kuil die onlangs met Patrick S. in verband is gebracht. De schuilplaats lag niet ver van de plek waar het lichaam van Joke werd gevonden.

'Geen overlappingen'

De officieren van justitie van de onderzoeken naar Ernst L. en Patrick S. hebben in 2012 meermalen met elkaar overlegd, maar zagen in beide dossiers geen overlappingen. Eén van de redenen was dat het signalement dat Ernst L. van de mogelijke aanvaller had gegeven niet overeenkwam met dat van Patrick S.
De advocaat van Ernst L. wil dat de betrokken officieren van justitie door het hof worden gehoord als getuige. Hij koerst aan op een zogeheten niet-ontvankelijkheid van justitie: door het achterhouden van ontlastend materiaal zouden zij het recht om Ernst L. te vervolgen hebben verspeeld.
Justitie zegt dat er - behalve de kaart en de kuil - geen hard bewijs is dat Patrick S. bij de dood van Joke L. is betrokken. Wel zou nog onderzocht moeten worden of de verwondingen op het gezicht van Joke L. overeenkomen met het wapen (de 'magic stick') dat Patrick S. gebruikte bij de mishandeling van een Pool in 2011.
Vrijgelaten
Ernst L. werd in november vorig jaar voorlopig vrijgelaten. De exacte reden daarvoor is nog niet bekend. Het hof beslist op 16 januari of de verzoeken van advocaat Bosch worden gehonoreerd. Donderdag is de voorlopige hechtenis van Patrick S. met drie maanden verlengd.