nieuws

Van knecht tot magnaat: Anthony van Hoboken

ROTTERDAM - "Als ik geen koning was, dan zou ik Anthony van Hoboken willen zijn", heeft Koning Willem I wel eens gezegd. Dat geeft de bewondering aan van de koning voor de succesvolle Rotterdamse reder en scheepsbouwer.
Anthony van Hoboken is geboren in 1756 in Rotterdam. Hij klimt op van pakhuisknecht tot magnaat. Op een gegeven moment heeft hij meer dan een miljoen gulden verdiend, een astronomisch bedrag halverwege de 19e eeuw.
Er is een warme band tussen Van Hoboken en Koning Willem I. In 1825 noemt Van Hoboken een schip naar de koning: 'Neerlands koning' (foto).Het schip wordt op de werf Hollands Welvaren aan het Boerengat in Rotterdam gebouwd.
Onlangs heeft het Maritiem Museum van een particuilier twee aquarellen aangeboden gekregen die de band tussen Anthony van Hoboken en het koningshuis laten zien. Op de één is de tewaterlating van het fregatschip Neerlands Koning te zien. Het tweede aquarel laat het schip op de Maas bij Katendrecht zien terwijl Koning Willem I op het veer met zijn koets langsvaart.
De twee aquarellen zouden een mooie aanvulling zijn op de collectie van het Maritiem Museum. De afbeeldingen vertellen over de maritieme geschiedenis van de stad, de belangrijke reder en scheepsbouwer Anthony van Hoboken en de band met het koningshuis. Over deze vroege periode in de 19e eeuw heeft het museum relatief weinig.
Vanwege de bezuinigingen mag het museum vier jaar geen aankopen doen, daarom is een crowdfunding gestart. Op deze manier wordt geprobeerd de twee werken naar Rotterdam te halen. "Als je nu niet toeslaat, zie je ze misschien nooit meer terug", aldus Jeroen ter Brugge, hoofd collecties van het Maritiem Museum.
Onder de noemer 'iedere euro helpt' wordt het publiek gevraagd mee te helpen om ervoor te zorgen dat deze unieke werken voor Rotterdam behouden blijven.