nieuws

Column: Uitsupporters terecht geweerd

Feyenoord
Feyenoord
ROTTERDAM - Hoe wrang ook - het is een goede beslissing dat er voor de komende twee edities van Feyenoord - Ajax géén supporters van de uitspelende club welkom zijn. Bij de Klassieker horen fans van beide ploegen, maar voorlopig is geen enkele aanleiding de in 2009 ingevoerde maatregel de komende jaren te versoepelen. De aanhang van Feyenoord en Ajax, alsmede de leiding van beide clubs hebben het er zelf naar gemaakt.
Feyenoord - Ajax, Ajax - Feyenoord, het is oorlog met de stadions en omgeving als slagveld. Zelfs met een enorme politiemacht lukt t maar niet om veiligheid te garanderen. Van gezonde rivaliteit is al lang geen sprake meer. Kwetsende spreekkoren, vechtpartijen, bedreigingen, niemand keek er nog van op. In Amsterdam zijn Feyenoorders loslopend wild - in Rotterdam de Ajacieden.
Toch vinden de fans dat t zo goed gaat. Ze knokken toch niet meer met elkaar? Het is maar de vraag wat je onder goed verstaat. De aanhang van Ajax misdraagt zich bij elk Europa Cupduel. Die van Feyenoord maakt er met regelmaat een potje van bij ‘gewone’ uitwedstrijden voor de competitie. Aan de Spaanse kust klaagt de horeca steen en been over aanhangers van beide clubs die in beschonken toestand elkaar de hersens in slaan. En zelfs bij jeugdwedstrijden van beide ploegen is nog altijd extra beveiliging nodig. Hij gaat lekker, zou ik zeggen.
En de leiding dan? Die blijft hardleers. Noch Feyenoord noch Ajax distantieert zich krachtig van het gedrag van de aanhang, spreekt schande van de spreekkoren (zowel door de Amsterdamse als de Rotterdamse aanhang). En het is natuurlijk volstrekt normaal dat er beveiliging moet zijn bij wedstrijden van kinderen van 13, 14, 15 jaar...
In de bespreking van woensdag bleek ook maar weer eens hoe diep de aversie zit. Aanvankelijk leek er wel overeenstemming te komen over het bekerduel van 22 januari. Maar toen daar de Amsterdamse eis bij kwam dat de Ajax-aanhang dan ook naar het competitieduel in maart mocht komen, gingen de hakken weer in het zand. Want dat is niet eerlijk - omdat de Feyenoordfans ook niet welkom waren bij het competitietreffen in Amsterdam eerder dit seizoen. En zo modderen de rivalen vrolijk verder.
Zo lang op alle niveaus de verstandhouding ondermaats is, moeten de mooiste wedstrijden van Nederland zonder uitsupporters worden gespeeld. Dat heeft als bijkomend voordeel dat beide clubs meer verdienden aan de Klassieker (want de stadions kunnen echt helemaal uitverkocht worden zonder de extra veiligheidsmaatregelen) en dat het de staat minder kost (politie-inzet wordt gereduceerd).
En de sfeer? Die is ook met alleen fans van de thuisclub bijna optimaal.
Deze column is van RTV-eindredacteur en oud AD-voetbalverslaggever Richard Dubbeld. Hij schreef deze column op persoonlijke titel.