nieuws

Het stadhuis aan de Hoogstraat in Rotterdam

ROTTERDAM - Het stadhuis aan de Hoogstraat. Het klinkt niet bekend. Rotterdam is gewend aan het stadhuis aan de Coolsingel.
Tot het begin van de 20e eeuw heeft het stadsbestuur aan de Hoogstraat gezeten. Het pand is gebouw aan het begin van de 14e eeuw en is oorspronkelijk een stedelijk gastverblijf. De handelsreizigers en kooplui die Rotterdam bezoeken, logeren er.
De Hoogstraat is één van de eerste straten in Rotterdam en het is een chique straat. De rijke Rotterdammers wonen er. Het stedelijk gastverblijf wordt stadhuis en het pand wordt meerdere keren uitgebreid.
Uiteindelijk vindt de gemeente dit stadhuis aan de Hoogstraat te klein en wordt besloten dat er nieuwbouw moet komen. Daarvoor moet wel een hele wijk gesloopt worden: de Zandstraatbuurt. Een volksbuurt met smalle steegjes waar armoede heerst, waar de prostituees zich ophouden en er veel kroegen zijn.
De gemeente schrijft een prijsvraag uit voor het ontwerp van het nieuwe stadhuis. Architect professor Henri Evers wint en 'zijn' stadhuis wordt in 1920 in gebruik genomen.
Beelden van het oude stadhuis aan de Hoogstraat en de Zandstraatbuurt zijn te zien op de tentoonstelling 'Echte Rotterdammers, wie denken we wel dat we zijn' van Musuem Rotterdam in gebouw Las Palmas op de Kop van Zuid.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl