nieuws

Opknapbeurt Dordts horecaplein verloopt voorspoedig

ROTTERDAM - De opknapbeurt van het Scheffersplein in Dordrecht verloopt voorspoedig. De verwachting is dat de terrassen op 1 april er gewoon weer staan.
Ary Scheffer houdt vanaf z'n sokkel als een soort opzichter toezicht en dagelijks kijken mensen door de hekken nieuwsgierig naar binnen. Want onder het plein, dat dreigde in te zakken, zijn lange ijzeren spanten tevoorschijn gekomen.

Overkluizing

Het plein is namelijk geen plein, maar een overkluizing. Een soort brug dus. Onder het plein loopt het water van de Voorstraatshaven. De spanten van de brug, die het plein dragen, bleken bij onderzoek in 2011 scheurtjes te vertonen. Dat tastte de draagkracht van de spanten ernstig aan. In afwachting van de reparatie werden toen al maatregelen genomen.

Uitwijken

Om zwaar verkeer van het plein af te houden werden betonnen bloembakken geplaatst. De ijsbaan moest afgelopen winter uitwijken naar het Statenplein en bij evenementen, zoals Big Rivers, werden podia in de hoek van het horecaplein geplaatst. Dat alles is na 1 april niet meer nodig. Het uit 1659 daterende plein kan er dan weer tientallen jaren tegen.