nieuws

Waarom is sorry zeggen zo moeilijk?

ROTTERDAM - Ook al weet je dat je fout zit, sorry zeggen doe je niet altijd even makkelijk. Joost Leunissen promoveert vrijdag aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met een onderzoek naar waarom het zo moeilijk is om je excuses aan te bieden.
We gebruiken het woord sorry dagelijks maar het is en blijft moeilijk om echt je excuses aan te bieden. "Vaak denken we dat het pijnlijk is en vernederend maar achteraf blijkt het allemaal best mee te vallen", zegt Leunissen.
De 30-jarige promovendus heeft 4 jaar lang de sociale psychologische aspecten onderzocht over de bereidheid tot het aanbieden van excuses. "Het heeft ook veel met de relatie tot het slachtoffer te maken: als wij die waardevol vinden zeggen we veel eerder sorry". Daarnaast speelt het aspect van per ongeluk en expres iets verkeerd doen, bijvoorbeeld een koffiemok breken, ook een grote rol in het wel of niet willen verontschuldigen.
Het hele proefschrift 'Alle excuses: over de bereidheid van daders om excuses aan te bieden' is vanaf vrijdag 10 januari te lezen op de site van de Eramus Universiteit.