nieuws

Rotterdamse schrijft op 86-jarige leeftijd eerste boek

ROTTERDAM - Zelf is ze al de 86 gepasseerd, maar jong van geest is de Rotterdamse Ria Groeneweg nog altijd. Zo jong zelfs, dat ze een kinderboek schreef. Vier jaar geleden begon ze aan haar boek 'Beer zonder vleugels' en inmiddels ligt hij in de boekwinkels.
Ria vertelde haar hele leven al verhalen aan kinderen. Het verhaal over Beer Brom zat ook al lang in haar hoofd. Toen ze op vakantie was in Frankrijk met haar zus en kleine meisjes kwam ze op het idee. "Ze dachten dat er een beer in het bos was. Vanuit daar heb ik allemaal avonturen bedacht", zegt de 86-jarige dame.
Dat het even duurde voor het boek uitkwam, komt omdat Ria eerst goed wilde leren schrijven: "Vertellen en schrijven zijn twee verschillende dingen." Ze nam deel aan verschillende schrijfcursussen en herschreef net zo lang tot het perfect was. "Ik heb het manuscript wel zes keer overnieuw gedaan en telkens veranderde er weer iets"
Uiteindelijk moest haar zoon haar over de streep trekken om het boek daadwerkelijk te laten uitgeven. "Ik kon mezelf er niet toezetten. Ik ben heel blij dat hij het heeft gedaan, ik ben trots op het boek", zegt Ria. Een beetje beduusd is de Rotterdamse wel: "Ik dacht eigenlijk; je dropt het boek bij de uitgever en dan is het klaar."
Als het aan Groeneweg ligt, komen er na haar debuut nog meer boeken. "Wie weet word ik 100, dan kan ik nog heel wat schrijven."
Maandag presenteert Ria Groeneweg haar boek om 15 uur in de bibliotheek in Rotterdam-Ommoord.