nieuws

Kunnen sigaretten gezonder worden gemaakt?

sigaretten
sigaretten
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 11 januari 2014 werd de volgende vraag gesteld: Bram uit Vlaardingen: De minister spant zich zo in om drankmisbruik te voorkomen, onder jongeren. Maar waarom hoor ik nooit wat over sigaretten? Kunnen ze bij sigaretten niet de stoffen waar je kanker van krijgt eruit halen?Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Antwoord van de bieb:
Bestrijding van misbruik is altijd halfslachtig, omdat er ook verdiend wordt aan drank en sigaretten. Wetenschappers en klokkenluidesr melden steeds meer ongezonde toevoegingen in sigaretten, zoals amoniak, coumarine enz. De tabaksindustrie ontkent dit. In Amerika heeft de tabaksindustrie tientallen jaren lang kunnen tegenhouden dat sigaretten het predikaat gevaarlijk en kankerverwekkend kregen. Ook in Nederland heeft een fanatieke tabakslobby grip op enkele politieke partijen.
Desondanks: Vanaf 1 mei 2002 moeten de gebruikers van tabaksproducten duidelijker worden geïnformeerd over de gezondheidsrisico’s van roken. Dit doen ze door middel van waarschuwingsteksten op de verpakkingen
Behalve waarschuwingsteksten die er zijn op de verpakkingen moeten de tabaksgebruikkers ook weten wat er allemaal in een sigaret zit. Daarom komt er ook op het pakje te staan hoeveel teer, nicotine en koolmonoxide er in een sigaret zit.
Maatregelen die de overheid wel genomen heeft:In de jaren 70 kwam in heel Europa op de verpakking van rookwaren de waarschuwing te staan, dat roken de gezondheid schaadt. Reclame voor tabak werd, stapje voor stapje, verboden, behalve in tabaksspeciaalzaken. Het roken in bijna alle vliegtuigen werd in de jaren 90 verboden; enkele jaren later volgde een rookverbod in het Nederlandse openbaar vervoer.
In Nederland is na vijftig jaar discussie per 1 juli 2008 een definitief rookverbod in uitgaansgelegenheden van kracht. Cafés en restaurants hebben wel de mogelijkheid speciale ruimtes in te richten, zoals een overkapping buiten, met verwarming door warme lucht in de winter. In juli 2010 is het rookverbod weer aangepast door (demissionair) minister Ab Klink (minister van VWS). Hierbij is de wijziging aangebracht dat er in uitgaansgelegenheden zonder personeel toch gerookt mag worden.
Het mag ook niet worden verkocht aan mensen onder de 18.