nieuws

Een op de vijf winkels Schiedam staat leeg

leegstand_winkels
leegstand_winkels
ROTTERDAM - In onze regio is de leegstand van winkels nergens zo groot als in Schiedam. Een op de vijf winkels staat er leeg. Op de landelijke leegstandlijst staat Schiedam op de zesde plaats.
Dat blijkt uit de databank Locatus, die de leegstand van winkels bijhoudt. In Schiedam is vooral de Hoogstraat berucht. Vroeger was dat nog een gewilde winkelstraat. Nu staan daar veel panden leeg.
Schiedam probeert al jaren om iets aan de leegstand op de Hoogstraat te doen. Zo betaalde de gemeente mee aan het opknappen van winkels van starters. Ook probeerde de gemeente het tij te keren met 'pop-up stores', die tijdelijk de aandacht moesten trekken met trendy artikelen en stuntaanbiedingen. Maar vooralsnog lijkt geen van de maatregelen te werken.

Ook veel leegstand in Rotterdam-Noord

Ook andere gemeenten in onze regio kampen met leegstand van winkels. Vooral Spijkenisse en Rotterdam scoren slecht. In Rotterdam zijn de problemen het grootst in het Oude Noorden. Daar staat 17 procent van de winkels leeg.
Als we naar heel het land kijken, zien we dat de winkelleegstand vorig jaar verder is gestegen. In 2012 stond 6,4 procent van de winkelpanden leeg. In 2013 was dat 6,9 procent. En dat terwijl het aantal winkelpanden al jaren afneemt.

'Twee derde van de winkels zal verdwijnen'

Volgens econoom Cor Molenaar van de Erasmus Universiteit Rotterdam zullen er de komende jaren nog veel meer winkels leeg komen te staan. Ruim een jaar geleden voorspelde hij dat twee derde van de winkels binnen vier jaar zal verdwijnen door de opkomst van internetwinkels.