nieuws

Van Sluis: 'Geen garantstelling van gemeente'

ROTTERDAM - Wim van Sluis benadrukt dat er niet of nauwelijks een beroep gedaan wordt op de gemeente wat betreft de financiering van het nieuwe stadion of de verbouwing van de Kuip. Bij het plan dat vorig jaar niet doorging werd er nog een garantstelling van 165 miljoen euro aan de gemeente gevraagd.
'Ik denk voor de haalbaarheid van een plan dat je niet meer zo afhankelijk moet zijn van de gemeente, want gezien de huidige tijd kunnen gemeenten niet meer zoveel investeren in een particulier initiatief. We zouden wel een beroep op de gemeente kunnen doen op het gebied van infrastructuur. Vorig jaar hebben we gezien bij de bevolking van Rotterdam en de politieke partijen, dat er veel weerstand is tegen een veel te grote garantstelling', aldus Wim van Sluis.
Het is zelfs denkbaar dat er een variant komt waar helemaal geen beroep op gemeensschapsgeld wordt gedaan.'We hebben nu een aanbieding voor een vernieuwd stadion op de huidige locatie. We moeten dat plan van de BAM nog helemaal gaan inzien, maar in dat plan zit bijvoorbeeld een dak op het stadion, maar deze is niet afsluitbaar.
Dus mochten we er voor kiezen om voor een afsluitbaar dak te gaan komt de financiering niet uit', aldus Van Sluis.
Van der Sluis reageert op de vraag hoe het komt dat er nu minder hoge bedragen worden genoemd als bij het plan dat vorig jaar sneuvelde. 'Ik denk dat een aantal partijen, waaronder Volker Wessel hebben geoptimaliseerd. En dat scheelt dan al zo'n tien procent. En mensen worden inventiever door de crisis. En met de creatieve oplossingen met de huidige Kuip is er veel mogelijk, zegt de voormalig wethouder van Leefbaar Rotterdam.
Verder zullen de drie verkenners gaan onderzoeken of het mogelijk is dat Feyenoord een hoger eigen vermogen zal krijgen voor het nieuwe stadion. 'Wij vinden dat bij het advies hoort dat wij een rondje maken om te kijken of er alternatieve financieringsbronnen aanwezig zijn. Zo is dat ook ooit gedaan in 1937 bij de bouw van de huidige Kuip. Ook toen is er een fors eigen vermogen opgehaald. Wij willen kijken of dat in deze tijdsperiode ook mogelijk is. We gaan binnenkort praten met Rotterdamse bankiers om te kijken of er een stuk creativiteit is zodat de risisco's zo beperkt mogelijk blijven', aldus Van Sluis.