nieuws

Eis: celstraffen voor autodieven Capelle

Graffiti auto 1
Graffiti auto 1
ROTTERDAM - Justitie in Rotterdam heeft straffen tot 28 maanden cel geëist voor autodiefstal. Een bende zou met name actief zijn geweest in Capelle aan den IJssel en omstreken.

Maandag stonden de zes hoofdverdachten terecht. Zij zouden in korte tijd tientallen auto's hebben gestolen. Een van hen was volgens Justitie in staat om sleutels na te maken, inclusief de elektronische code die nodig is om auto’s te starten.
Het onderzoek van de politie was begonnen na een opvallend hoog aantal autodiefstallen in Capelle aan den IJssel in 2012. Een speciaal rechercheteam kreeg twaalf verdachten in beeld. Zij zijn enige tijd gevolgd, om de bende in kaart te brengen.

Auto in brand

Daarbij zijn enkele peilzenders onder de gestolen auto's geplaatst, om na te gaan waar de wagens naartoe werden gebracht. Verder is een lokauto ingezet, maar deze werd door de verdachten herkend en in brand gestoken.
De politie heeft veel hulp gekregen van een 22-jarige verdachte uit Rotterdam, die "schoon schip wilde maken." De man is gaan rondrijden met de recherche en heeft de gestolen voertuigen aangewezen.

Weer in de fout

Bij de berekening van de straf is justitie uitgegaan van vier maanden cel per gestolen auto. Alle verdachten zijn eerder veroordeeld. In de meeste gevallen ging dat ook om autodiefstal. Een van de verdachten, een 21-jarige Capellenaar, was op vrije voeten gesteld maar had direct weer geprobeerd een auto te ontvreemden, aldus justitie.
In deze zaak heeft een Rotterdamse agent nog een dubieuze rol gespeeld. Hij had geheime informatie over het nog lopende onderzoek aan de autodieven doorgegeven. De man kreeg vorig jaar oktober een werkstraf van 80 uur.
Foto: sloopauto door de politie ingezet in een campagne tegen autodiefstallen.