nieuws

Cornelis Saftleven, meester uit de 17e eeuw

ROTTERDAM - Hij is geboren in Gorinchem en heeft bijna z'n leven in Rotterdam gewoond en gewerkt: schilder Cornelis Saftleven.
De 17e eeuwse schilder is in 1607 geboren en op zijn tweede jaar naar Rotterdam gekomen. Hij overlijdt in 1681 in de stad.
Saftleven is zeer succesvol in zijn tijd. Rond 1630 woont hij een paar jaar in Antweroen en komt daar in het atelier van Rubens. Rubens is op dat moment de grootste schilder van Europa. Hij is miljonair en schildert niet alleen, hij legt ook een grote kunstcollectie aan.
Rubens koopt ook werk van Cornelis Saftleven.
Er zijn schilderijen waar Saftleven en Rubens samen aan gewerkt hebben. Dat blijkt uit inventarissen uit de 17e eeuw, maar de schilderijen zijn niet gevonden. Het gaat in elk geval om een schilderij waar Cornelis Saftleven de boerenschuur met dieren heeft gemaakt en waar Rubens mensen bij heeft geschilderd.

Satire

De Rotterdamse schilder is beroemd om zijn satirische afbeeldingen. Museum Boijmans Van Beuningen heeft volgens conservator Friso Lammertse "zijn leukste werk". Het gaat om een schilderij uit 1629 met de titel 'Die wil rechten om een koe' (foto).Een doek waarop dieren als mensen staan afgebeeld. De advocaat is een uil en de boeren zijn varkens en vogels.

Tekeningen

Naast schilderijen maakt Saftleven ook tekeningen. Inde collectie van Boijmans Van Beuningen is 'Rondedans op de Delftsevaart in Rotterdam' uit 1629 te vinden. De vader van de schilder heeft in die tijd een huis aan de Delftsevaart en het is waarschijnlijk dat de tekening daar is gemaakt.

Dodo

Dodo-liefhebbers komen van heinde en verre naar het Rotterdamse museum voor een tekening van een dodo-kop gemaakt door Cornelis Saftleven. In zijn tijd leven de dodo's nog en zijn zeer gedetailleerde tekening van de kop, trekt vele liefhebbers naar Boijmans.