nieuws

Toptalent in Rotterdam: Floortje Braam

ROTTERDAM - Ze studeerde met een tien af aan het Conservatorium in Rotterdam en wordt gezien als een van de grootste talenten van dit moment. Violiste Floortje Braam.
Negenentwintig is ze, violiste Floortje Braam. Op haar achtste ziet ze een groepje meisjes viool spelen op de muziekschool van haar zus. En ze is meteen verkocht: "Ik wist meteen: dat wil ik ook."
"Bij ons thuis speelde niemand viool", vervolgt ze. "Maar ik wilde geen ander instrument dan dat. Mijn ouders hebben me nog wel eerst een jaar zo'n cursus laten doen, waarin je alle instrumenten uitprobeert. Maar na dat jaar was ik nog steeds vastbesloten: het wordt de viool en niets anders."
Floortje wordt toegelaten tot de vooropleiding van het Conservatorium. Daar raadt haar lerares haar aan om naar het Royal College of Music in Londen te gaan. Tot haar eigen grote verbazing komt ze door alle auditierondes heen. Uiteindelijk studeert ze af aan het Conservatorium in Rotterdam, met een tien. Ze ontvangt een grote beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds en treedt op over de hele wereld.
Juryleden en docenten prijzen haar om haar gevoel voor klank en omdat ze speelt met veel gevoel. "Dat is voor mij ook het belangrijkst, dat ik me uit kan drukken in de muziek. Sommige dingen kan ik met woorden niet zeggen. Mijn viool is mijn houvast, in moeilijke en in betere tijden. Mensen komen en gaan in je leven. De muziek is er altijd."