nieuws

Verdachte babymoord vrijgelaten

rechtbank_rotterdam
rechtbank_rotterdam
ROTTERDAM - Een Rotterdamse vrouw die wordt verdacht van de moord op haar eigen baby is door de rechter vrijgelaten. Volgens de rechter is er wel voldoende bewijs, maar kan zij de rechtszaak in vrijheid afwachten.

De vrouw zou in juli van het vorig jaar haar baby direct na de geboorte hebben gedood. Mogelijk wilde zij niet dat bekend werd dat zij een kind had gekregen.
Volgens justitie is uit sectie gebleken dat de vrouw de borstkas van de baby heeft ingedrukt. De advocaat van de verdachte spreekt dat tegen: het kind zou ook aan een natuurlijke dood gestorven kunnen zijn, namelijk een klaplong.

Zwangerschap onbekend

De 25-jarige Rotterdamse zelf ontkent. Zij zegt dat zij niet wist dat zij zwanger was en dat de baby uit zichzelf is gestorven. De zaak kwam aan het rollen toen de verdachte met het overleden kind in een boodschappentas naar een begraafplaats was gegaan.
De rechter liet haar dinsdag gaan omdat er geen gevaar is voor herhaling. Advocaat W. Suttorp had daar ook op gewezen. "Zij weet nu wat zwangerschap is, zij weet nu wat conceptie is. Er is geen kans dat het nog een keer gebeurt."

Culturele achtergrond

Justitie in Rotterdam heeft moeite met haar vrijlating, omdat wordt betwijfeld of de familie van de Marokkaanse vrouw haar volledig accepteert. "Is ze veilig thuis? We weten nog niet veel van de achtergronden van dit drama. Hopelijk geven de psychologische rapporten duidelijkheid."
De Rotterdamse is onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Daarbij is in het bijzonder naar de culturele aspecten gekeken.
De verdachte zelf zei dinsdag dat zij graag naar huis wil. "Ik vind het vreselijk om binnen te zitten. Ik heb veel verdriet, want ik ben mijn dochter kwijt. Ik heb al levenslang."